Čistite li kuhinjsku napu na ispravan način?

Svrha filtera na napi je da sakupe masnoće tako da je bitno pravilno I redovno ih čistiti kako bi mogle funkcionisati normalno.

Vremenom masnoća i prašina koji se uz nju lijepe mogu da zapušiti filtere i tako im smanje efikasnost. Ako mislite da je dovoljno staviti ih u mašinu za sudove, varate se. Masnoća se neće u potpunosti ukloniti, a filteri će i dalje biti ljepljivi na dodir. Prije nego što ih stavite u mašinu, potrebno je da ih ručno očistite na sljedeći način.

Potrebno vam je

vruća ili kipuća voda

sredstvo za odmašćivanje

soda bikarbona

neabrazivna četka

papirni ubrusi ili krpa za čišćenje

Nakon što ste uklonili filtere iz nape, potopite ih u posudu s vrućom vodom u koju ste prethodno dodali kipuću vodu. U posudu s vodom prethodno treba umiješati deterdžent za rastvaranje masnoće i četvrtinu šoljice sode bikarbone i dobro izmješajte.

Masne filtere uronite u posudu i vodite računa o tome da su do kraja potopljeni minimalno desetak minuta. Nakon što ste ih namočili, neabrazivnom četkom dobro ih izribajte i po potrebi dodajte još deterdženta za rastvaranje masnoće na četku.

Filtere nakon toga isperite čistom toplom vodom i osušite krpom ili paprnim ubrusima. Po potrebi ponovite postupak još jednom. Preporučuje se da ih očistite na ovaj način jednom mjesečno.