Japanska kapela za vjenčanje obložena ručno rađenim filigranom

Arhitektonski biro Nikken Space Design je uveo neobičnog partnera u izradi nevjerovatnog projekta kapele za venčanje: dizajnera kimonoa.

Oslanjajući se na japanski dizajn kimonoa, arhitekte ove ručno obrađene drvene tavanice su pronašli način da uvedu ne samo prirodu, već i da ispoštuju japansku tradiciju sa ovom kapelom za vjenčanja.

Nikken-Space-Design-Wedding-Chapel

Oni koji žele da posjete kapelu moraće da otputuju u Ana Crowne Plaza hotel u Hirošimi, Japan. Unutra će pronaći kupolu nošenu čeličnom konstrukcijom, koja mjeri 6 metara visine i 19 metara dužine.

Nikken-Space-Design-Wedding-Chapel-3

Unutrašnja tavanica kupole je protkana sa filigranom napravljenim od japanskog čempresa. U svojoj cjelini, kapela se sastoji od 100 svelikih ručno obrađenih panela koji predstavljaju motive stabala i cvijeća, a koji su ilustrovani od strane kimono dizajnera.

Nikken-Space-Design-Wedding-Chapel-2

Rezbarije drveća i lišća ne samo da stvaraju umirujuću atmosferu, već i pružaju poetski značaj prostoru. Ručno rezbareni dizajn odlikuju slike korenja, stabala, lišća i cvijeća jednog drveta, što ima za cilj da pruži vjenčanim parovima vezu sa svojim precima.

power-of-flower-side-view

Složene drvene rezbarije koje se protežu preko zidova i plafona imaju za cilj da evociraju izgled šume. Pošto je drvo ostavljeno u svojoj prirodnoj boji, ovaj cilj je postignut još lakše. Lisnata sjenka se pojavljuje na podu kapele, a najistaknutije u prolazu, ostavljajući posjetioce zbunjenim sa činjenicom gdje se nalaze.

power-of-flower-close-up-carving

Izvor – gradjevinarstvo.rs