Naučite čitati sastav kozmetičkih preparata

Iako je mnogi ignorišu, činjenica je da u kozmetici koju svakodnevno koristimo, poput gelova za tuširanje, dezodoransa i krema, ima štetnih sastojaka koje bi trebalo da izbjegavamo.

 

Najčešće nuspojave su disbalans hormona, alergije, iritacije na koži pa čak i rak. Svi kozmetički proizvodi sadrže određenu količinu bakterija i zato proizvođači u njih dodaju konzervans kako bi produžili rok trajanja proizvoda.

 

Toksični metali nalaze se u hidratantnim kremama, losionima, kremama za sunčanje, maskari, sjenkama za oči, puderu, a upijaju se u organizam kroz kožu. U ruževima za usne nalazi se olovo, korektori sadrže kadmijum, puderi i rumenila nikl, berilijum je u bronzerima, a sjenke za oči i maskara sadrže arsen.

 

Od velike je važnosti čitati sastojke preparativne i dekorativne kozmetike i prepoznati štetne hemikalije. Na sreću, ovaj problem je privukao veliku pažnju pa je ponuda kozmetičkih preparata na bazi prirodnih sastojaka svakim danom sve veća. Zato pri sljedećoj kupovini pokušajte izbjeći proizvode sa sljedećim sastojcima.

 

BHA I BHT

 

BHA (butylated hydroxyanisole) i BHT (butylated hydroxytoluene) su sintetički antioksidansi koji se nalaze u ruževima za usne i hidratantnim kremama, a uzrokuju alergijske reakcije na koži i mogu uzrokovati endokrine bolesti, navodno rak i probleme s reproduktivnim sistemom.

 

VJEŠTAČKE BOJE

 

PPD (P-Phenylenediamine) je uobičajen sastojak boja za kosu, a vještačke boje nalaze se u mnogim kozmetičkim proizvodima. Tamne boje za kosu sadrže ga u većoj količini nego svijetle. Mješavina različitih hemikalija u boji je kancerogena, a boje mogu sadržati i nisku količinu teških metala.

 

Neke boje nisu odobrene kao aditivi u prehrani, a koriste se u kozmetici koja se može progutati, kao što su ruževi za usne. Boje mogu da sadrže aluminijum i druge toksične metale koji daju sjaj proizvodima, a mogu izazvati osip i iritaciju očiju.

 

ŽIVA

 

Metal živa nalazi se u ribi, vakcinama, ali i u dekorativnoj kozmetici i make-up proizvodima za oči. Živa se lako upija u kožu, preko koje ulazi u organizam, a može uzrokovati alergijske reakcije i iritacije na koži.

 

FORMALDEHID

 

Sastojci koji puštaju formaldehid nalaze se u gotovo svim proizvodima za njegu lica, tijela i kose, kao i u antiperspirantima i lakovima za nokte. Oni mogu iritirati disajne puteve, uzrokovati astmu, alergije i reakcije na koži. Izloženost formaldehidu može izazvati i glavobolju, umor, vrtoglavicu, bolove u zglobovima i grudima.

 

PARABENI

 

U ovu grupu spadaju mnogi hemijski konzervansi. Na deklaracijama se najčešće pojavljuje pod nazivima methylparaben, ethylparaben, propylparaben, isopropylparaben, buthylparaben (za koji je dokazano da ima estrogeno djelovanje), isobuthylparaben.

 

Ako njih ima u proizvodu, nema potrebe dalje da čitate – ne kupujte ništa što sadrži parabene.

 

PROPYLENE GLYCOL

 

Derivat nafte nalazi se u dekorativnoj i preparativnoj kozmetici. Ovaj toksični aditiv uzrokuje alergijske reakcije. Dezodoransi u stiku sadrže višu koncentraciju ovog sastojka nego što se nalazi u industrijskoj primjeni.

 

SODIUM LAURYL SULFATE (SLS) I SODIUM LAURETH SULFATE (SLES)

 

Sodium Laureth Sulfate (SLES) nalazi se u kozmetici namijenjenoj za kupanje i tuširanje, poput šampona i pjena za kupanje, u deterdžentima za pranje. U SLES-u mogu se nalaziti etilen oksid i 1,4 dioxane, koji su kancerogeni. Sodium Lauryl Sulfate (SLS) nalazi se u deterdžentima, pastama za zube i drugim kozmetičkim proizvodima i štetan je za kosu i kožu.

 

TRIKLOSAN

 

Konzervans koji se nalazi u kozmetici ima antibakterijsko dejstvo, poput pasta za zube, sredstava za čišćenje, dezodoransa i antiperspiranta. Može uzrokovati endokrine i hormonske bolesti i doprinijeti otpornosti bakterija na antibiotike.

 

PETROLATUM

 

Mineral petrolatum nalazi se u bebi uljima, kremama, ruževima za usne, sredstvima za odstranjivanje šminke i sjaju za usta. Ovo je mineralno ulje koje poput voska ostaje na površini kože, zatvara pore, što dovodi do mitisera i proširenih pora.

 

CYCLOMETHICONE I SILOXANE

 

Sastojci na bazi silikona nalaze se u kozmetici koja hidratizuje i omekšava kožu, poput krema za lice i dezodoransa. Uzrokuju endokrine i hormonske bolesti.

 

IMIDAZOLIDINIL UREA

 

Konzervans koji se često koristi u kozmetičkim proizvodima, ali je poznato da često izaziva alergijske reakcije i da je potencijalno kancerogen. Vjerovatno će uskoro dospjeti na listu zabranjenih supstanci u kozmetičkim preparatima.