Počela rekonstrukcija nacionalnog spomenika – Mosta na rijeci Žepi

most-na-zepi
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika počinje sa implementacijom naredne faze projekta restauracije nacionalnog spomenika – Mosta na rijeci Žepi, za koji je sredstva donirao Specijalni fond američkih ambasadora za očuvanje kulturnog nasljeđa pri Ambasadi SAD-a u BiH u iznosu od 62.600 američkih dolara.

S obzirom na to da su na Mostu uočene pukotine i deformacije koje mogu uzrokovati dalje propadanje, cilj projektnih aktivnosti je dovođenje konstrukcije Mosta u stabilno stanje sa dovoljnim nivoom bezbednosti, uvažavajući kriterijume nosivosti, upotrebljivosti i trajnosti.

Planirano je da se radovi završe do kraja ove godine.

Partneri u projektu su Mesna zajednica Žepa, opština Rogatica i Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa Republike Srpske.

U starijim zapisima i putopisima nema nikakvih podataka o graditelju i vremenu izgradnje Mosta na reci Žepi, niti je na mostu ostao sačuvan tekst sa natpisom koji bi mogao dati precizne informacije o vremenu i graditelju ovog objekta.

Pretpostavlja se da je sagrađen krajem 16. veka.

Most koji se nalazio na ušću reke sve do 1966. godine, demontiran je i rekonstruisan na drugoj lokaciji zbog izgradnje Hidroelektrane Bajina Bašta.

Negova nova lokacija nalazi se 500 metara od naselja Žepa.

Zbog svih karakteristika ovog dobra, Komisija je 2005. godine donela odluku o proglašenju Mosta na Žepi nacionalnim spomenikom BiH, a na istoj sednici je donesena odluka da se zbog stanja, odnosno oštećenja konstrukcije mosta, ovo dobro uvrsti na Listu ugroženih spomenika BiH.

 

Agencije