Antonio Gaudi: Genije koji je oblikovao Barselonu

Antonio Gaudi (Antoni Plàcid Guillem Gaudí i Cornet) bio je katalonski arhitekta poznat po svom jedinstvenom stilu i izuzetno individualističkom dizajnu.

 

Gaudi je rođen 1852, a arhitekturu je studirao na Višoj tehničkoj školi arhitekture u Barseloni. Diplomirao je u 26. godini, te za početak u profesiji radio kao dizajner enterijera i dekorater. Jedna od vitrina koju je dizajnirao za poznati vrtić “Casa Cornella” u Barseloni izabrana je za Univerzalnu izložbu u Parizu, 1878. godine. Taj čin pravi zaokret u profesionalnom i privatnom životu mladog Gaudija.

 

Eusebi Guell, jedan od uvaženih poslodavaca tekstilne industrije u Kataloniji, bio je impresioniran elegancijom i modernim stilom te vitrine, te je postao Gaudijev glavni klijent i mecena, po kome će kasnije ime dobiti i park “Guell”.

 

U kasnijim godinama posvetio se isključivo izgradnji svog remek-djela – katedrale Sveta porodica (Sagrada familia).

 

U junu 1926. godine Antonija Gaudija je pregazio tramvaj. Umro je dva dana kasnije, ožaljen od cijele Barselone.

 

Mnogi njegovi radovi nalaze se u centru Barselone. Osam ih je UNESCO proglasio svjetskom baštinom.

 

Casa Batlló

 

Casa Batlló je napravljena u periodu od 1904. do 1906. godine. Stanovništvo Barselone je naziva Manzana de la discordia (Jabuka nesklada). Bila je projektovana kao porodična kuća srednjeg staleža.

 

casa-batllo

 

Kuća je tipičan primjer Gaudijeve arhitekture. Nepravilni oblici dominiraju arhitekturom ovog zdanja. Veliki dio fasade je prekriven mozaicima, napravljenim od polomljenih keramičkih pločica, koji se zove trenkadis, tehnika takođe veoma tipična za skoro sva Gaudijeva djela. Krov je lučan i podsjeća na leđa zmaja (zmaj je jedan od tipičnih simbola Gaudijeve arhitekture).

 

Gaudi_Casa_Batllo_02

 

Casa Milà

 

Popularno nazvana La Pedrera, izgrađena je između 1906. i 1912. godine u stilu katalonskog modernizma. Kuća je izgrađena po narudžbi bračnog para Milà.

 

casa-mila-antoni-gaudi

 

Poznata je kao građevina bez oštrih uglova, s vrlo malo pravih linija i površina, i s mnogo oblina i krivina. Odaje utisak pustinjskih dina ili morskih talasa. Cijela fasada je urađena u prirodnom kamenu, osim krova, koji je pokriven bijelim keramičkim pločicama. Po ljepoti se posebno ističe kovano željezo na balkonima, koje ima oblik puzavica.

 

20100808-Anthony-Pins-Casa-Mila-1

 

Danas je ova kuća vlasništvo jedne štedionice, koja je u više navrata preduzela radove konzervacije i restauracije. Kuća je otvorena za javnost i mogu se posjetiti stanovi na četvrtom spratu, tavan i terasa na krovu. Na ostalim spratovima nalaze se kancelarije ili u njima još žive stare katalonske porodice.

 

Park Guell

 

Park koji se nalazi na brdu El Carmel u Barseloni Gaudi je projektovao u periodu od 1910. do 1914. godine.

 

PARC_GÜELL_foto_mexikids_sxc.hu_

 

Park je prvo bio dio komercijalno neuspješne stambene zone – ideja grofa Eusebija de Guella. Inspirisan je britanskim parkovima i zbog toga je dobio englesko ime park. Kasnije je pretvoren u gradski vrt. Gaudijeva višebojna mozaična fontana u obliku zmaja na glavnom je ulazu. Iako zvuči neobično, park je vješto projektovan da bi omogućio mir i spokoj koji se od parka očekuje. Ključno mjesto u parku je glavna terasa, okružena dugom klupom u obliku morske zmije.

 

Sagrada Familia

 

Sveta porodica je crkva u Barseloni koja je još u izgradnji i smatra se Gaudijevim remek-djelom.

 

52544190e8e44eff020006cf_ad-classics-la-sagrada-familia-antoni-gaudi_sfpassio-908x1000

 

To je katolička bazilika napravljena u gotskom stilu. Crkvu su počele graditi arhitekte Martorellu i Francescu de Paula Villaru, da bi 1884. godine projekat preuzeo i u potpunosti promijenio Gaudi. U to vrijeme lokacija na kojoj je počela izgradnja bila je 1,5 km udaljena od Barselone. Gaudi je na projektu radio 40 godina, od toga posljednjih 15 godina je radio isključivo na tom projektu.

 

Na crkvi je nastavljen rad do današnjih dana. Po sadašnjim predviđanjima, trebalo bi da bude završena do 2020. godine. Većina Gaudijevih skica i projekata crkve je uništena za vrijeme Španskog građanskog rata. Takođe je uvrštena na listu UNESCO-ove svjetske baštine.

 

front_and_complete_reflection_of_sagrada_familia_by_aleascanio-d56qf5g