Izložba o arhitekturi Jugoslavije u MoMA muzeju

Najuticajniji muzej moderne umjetnosti na svijetu, njujorški Museum of Modern Art (MoMA), od 15. jula prikazivaće izložbu “Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980”, čija je tema arhitektura bivše Jugoslavije.

To će biti prva velika međunarodna izložba koja se bavi arhitekturom bivše Jugoslavije, a koja će obuhvatiti više od 400 crteža, modela, fotografija i video radova iz raznih opštinskih arhiva, porodičnih kolekcija i muzeja širom regiona, putem kojih će posjetioci moći da pogledaju izuzetne radove vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije.

Arhitektura koja se pojavila tokom tog perioda – od modernih nebodera, do brutalističkih “društvenih kondenzatora” – predstavlja manifest radikalnog pluralizma, hibridnosti i idealizma koji je karakterisao samu jugoslovensku državu, navodi se u zvaničnoj najavi izložbe.

Izložba istražuje teme urbanizacije, tehnološkog eksperimenta i njegove primjene u svakodnevnom životu, spomenicima, memorijalizaciji i globalnom dosijeu jugoslovenske arhitekture, u pravcu konkretne utopije, a predstaviće radove važnih arhitekata, uključujući Bogdana Bogdanovića, Juraja Neidhardta, Svetlane Kane Radević, Edvarda Ravnikara, Vjenčeslava Rihtera i Milice Šterić.

Organizatori izložbe su Martino Sterli, glavni kustos arhitekture i dizajna MoMA muzeja, Vladimir Kulić, gostujući kustos i Ana Kats, kustos asistent na Odsjeku za arhitekturu i dizajn MoMA muzeja.

Izložba “Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980” biće otvorena do 13. januara 2019. godine.