Gdje žive članovi kraljevske porodice?

Poznata je činjenica da kraljica Engleske živi u Buckinghamskoj palati, ali gdje živi ostatak njene porodice? Većina članova kraljevske porodice ima nekoliko rezidencija – to su dvorci, palate i kraljevska imanja koje oni zovu domom.

Kraljica i vojvoda od Edinburgha

BUCKINGHAMSKA PALATA

Buckinghamska palata je radna rezidencija kraljice tokom sedmice kada su ona i vojvoda od Edinburgha u Londonu. Međutim, većinu vikenda provode u dvorcu Windsor, avgust i septembar provode u dvorcu Balmoral u Škotskoj, a svaki Božić na imanju Sandringham u Norfolku.

Princ Charles i Camilla, vojvotkinja od Cornwalla

KUĆA CLARENCE

Godine 2003. princ od Walesa je za svoju službenu rezidenciju u Londonu odabrao Clarence House, gdje je kraljičina majka živjela od 1953. do svoje smrti 2002. godine. Camilla Parker-Bowles pomogla je u organizaciji renoviranja kuće pored Palate sv. Džejmsa, koja je postala i njena službena rezidencija nakon što se udala za Charlesa i postala vojvotkinja od Cornwalla 2005. godine. Princ William i princ Harry takođe su živjeli tu sve dok se nisu preselili u svoje privatne rezidencije u Kensington palati 2011. i 2012. godine.

Vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea

KENSINGTON PALATA

Od polovine 2017. godine apartman 1A u Kensington palati je glavna rezidencija porodice Cambridge nakon što je William odlučio napustiti East Anglian vazdušnu ambulantu kako bi se par usredotočio na svoje kraljevske dužnosti i kako bi princ George mogao pohađati školu u Londonu.

Prije toga, većinu svog vremena provodili su u Anmer Hallu u Norfolku na kraljičinom imanju Sandringham.

Vojvoda i vojvotkinja  od Sussexa

KENSINGTON PALATA

Princ Harry se 2013. godine preselio u Nottingham kuću na prostoru palate Kensington, a Meghan Markle se preselila kod njega nakon što je par službeno objavio zaruke u jesen 2017.

Međutim, glasine govore da će se, nakon što budu imali djecu, premjestiti u veću rezidenciju u glavnom dijelu Kensingtonske palate, odmah pokraj vojvode i vojvotkinje od Cambridgea.

Osim Willa i Kate, Meghan i Harry imaju nekoliko drugih kraljevskih susjeda, budući da je Kensingtonska palata takođe službena rezidencija vojvode i vojvotkinje od Gloucestera, vojvode i vojvotkinje od Kenta.

Anne, kraljevska princeza

PARK GATCOMBE

Dok princeza Anne, jedina kraljičina kćerka, ima stan u Londonu u palači Sv. Džejmsa, ona i njez muž Sir Timothy Laurence provode većinu svog vremena u vili Gatcombe Park u Gloucesteru. Njezina kći, Zara Tindall, preselila je svoju porodicu na selo 2013. godine. I princeza Anne i Zara su jahači, tako da više vole provoditi svoje vrijeme na selu nego u Londonu.

Princ Andrew, vojvoda od Yorka

KRALJEVSKI DOM U VELIKOM PARKU WINDSOR 

Kraljičino treće dijete, princ Andrew, vojvoda od Yorka, preselio se u kraljevski dom u Velikom parku Windsor 2004. godine s kćerkom princezom Beatrice i princeza Eugenie.

Glasine su da se Andrewova bivša supruga, Sarah Ferguson, pridružila porodici 2008. godine i još uvijek živi tamo, iako se par rastao 1996. godine.

Princeza Eugenie i njen zaručnik Jack Brooksbank preselili su se u Ivy Cottage u palati Kensington, pokraj Harryja i Meghan, nakon što su objavili svoje zaruke početkom 2018. godine.

Princeza Beatrice provodi većinu svog vremena u New Yorku.

Princ Edward, grof od Wessexa i Sophie, grofica od Wessexa

BAGSHOT PARK

Kraljičin najmlađi sin i njegova supruga, Sophie, grofica od Wessexa, provode većinu svog vremena u Surreyu u Bagshot Parku s dvoje djece.

(elledecor)