Izgrađen najveći toranj za pročišćavanje vazduha, rezultati obećavajući

Najveći svjetski čistač vazduha, kako su ga nazvali njegovi kreatori, pokrenut je u kineskom gradu Ksian u provinciji Shaanki.

Da je stometarski toranj već poboljšao kvalitetu lokalnog vazduha potvrdio je vodeći naučnik projekta Cao Junji za South China Morning Post, dodajući da bi toranj mogao biti vrijedan alat u borbi protiv zagađenja vazduha u urbanim sredinama.

Xian-tower-889x500

“Kula nema konkurenciju u pogledu veličine , rezultati su prilično ohrabrujući”, rekao je Cao.

Staklenici koji pokrivaju veličinu pola nogometnog polja okružuju bazu tornja, a u njih se povlači zagađen vazduh. Smog se zagrijava u stakleniku pomoću solarne energije, a zatim se kreće kroz toranj, prolazeći kroz nekoliko slojeva filtera za čišćenje.

tower-at-night-889x674

Pošto se grad Ksian uglavnom oslanja na ugalj za grijavanje, smog može postati izuzetno gust i štetan tokom hladnih mjeseci. Uprkos nižem nivou solarne energije dostupne tokom zime, poseban premaz na staklenicima omogućava efikasniju apsorpciju onoga što je dostupno i nastavlja da uvlači smog tokom cijele godine. Da bi utvrdili uticaj tornja na lokalni kvalitet vazduha, Cao i njegov tim su pokrenuli desetak stanica za praćenje. Utvrdili su da je prosječno smanjenje PM2.5, najštetnijih čestica u smogu, bilo 15 procenata u vrijeme teškog zagađenja.

Xian-smog-889x592

Cao naglašava da su to samo početni rezultati i da će detaljniji izvještaj biti pušten na proljeće, a takođe predstoji i sveobuhvatna naučna procjena efikasnosti tornja. Ipak, ono što je poznato prilično je obećavajuće.  Iako postoje i drugi slični tornjevi za uklanjanje smoga, od kojih su mnogi pogonjeni električnom energijom na ugljen, Ksian toranj je jedinstven u svojim vrlo ograničenim potrebama za električnom energijom.

Dok se lokalci dive veličini tornja, on je ustvari minijaturna verzija tornja kojeg Cao i njegov tim planiraju postaviti u gusto naseljenim kineskim gradovima. Verzija u punoj veličini mogla bi da dostigne do 500 metara, a okolni staklenici mogli bi pokriti skoro 30 kvadratnih kilometara.

(Inhabitat/dominfo.ba)