Izgradnja najviše zgrade na svijetu se nastavlja

Radovi na izgradnji najviše građevine na svijetu – kule Jeddah u Saudijskoj Arabiji, nastavljeni su nakon svih problema od 2013. godine, kada je projekat najavljen.

Saudijski princ Al-Valid bin Talal i direktor grupacije Bin Laden Group Bakr Bin Laden, koji su bili glavni investitori, nalaze se u centru koruptivnog skandala i suočavaju se s nizom optužbi.

Ipak, Jeddah Ekonomic potvrdio je da će toranj visok jedan kilometar biti završen do 2020. godine, kao što je i najavljeno.

Iako je okružen pustinjom, ovaj toranj biće centar saudijskog grada u kojem će se nalaziti savremena infrastruktura, tržni i poslovni centri, sadržaji za odmor, turistička mjesta i stambeni objekti.

Toranj će biti izgrađen na prostoru od 243.866 kvadratnih metara, imaće 167 spratova, i najviši opservacijski centar. U okviru kompleksa nalaziće se hotel “Four Seasons”, kao i 97 povezanih apartmana, od kojih je sedam dupleksa.

Svi gosti i stanari će do posljednjeg sprata moći da stignu liftom za 66,5 sekundi. Ova građevina biće viša od Burj Kalife u Dubaiju, čija visina iznosi 828 metara.

Posao izgradnje povjeren je kompaniji Al-Fozan General Contracting, a radovi bi trebalo da budu završeni u roku od 12 mjeseci.

Za izgradnju tornja biće potrebno oko 500.000 kubnih metara betona i skoro 80.000 tona gvožđa. Temelji zgrade biće duboki više od 60 metara.

(klix.ba)