Ljubav i najljepše želje utkani u persijske ćilime

U sarajevskom Morića Hanu, srcu Baščaršije, koje je kroz istoriju služilo kao mjesto susreta putnika i trgovaca sa istoka i zapada, nalazi se Galerija “Isfahan”. Po izboru persijskih rukotvorina, tepiha, tkanina, suvenira, odjeće i nakita iz raznih područja Irana jedna je od najvećih u Evropi.

Ime je dobila po istoimenom iranskom gradu, koji je poseban za njenog vlasnika, Iranca Parviza Muhammedija. Ovaj arheolog i istoričar umjetnosti i istinski zaljubljenik u ćilime tu je da vas upozna s istorijom i ljepotom orijentalnih rukotvorina i biće najsrećniji ako onima koji svrate u njegovu galeriju uspije prenijeti ljubav prema ćilimima i iskrene želje koje su utkane u njima.

Persijski ćilim je poput najljepše slike na podu, koja u sebi nosi hiljadugodišnju ljubav i čežnju. Sama kompozicija ćilima, njegove boje i motivi oslikavaju ljubav, dobronamjernost i želje ljudi koji su živjeli na Istoku stotine godina unazad.

Za Galeriju “Isfahan” može se slobodno reći da je i muzej-galerija, jer je sigurno najveća u izboru persijskih tepiha i ćilima, koji u sebi nose hiljadugodišnju tradiciju tkanja i motiva koji su se razvijali vijekovima, a koji danas predstavljaju najljepše motive koji se mogu naći. Galerija posjeduje i ručno rađene tepihe s motivom Isusa Hrista, kao i jedinstveni tepih koji prikazuje unutrašnjost jermenske ortodoksne crkve iz 17. vijeka, a koja se nalazi u Isfahanu. Mnoštvo nomadskih ćilima, pa sve do vrhunskih Qom svilenih tepiha za čiju izradu je potrebno i nekoliko godina, jednostavno zagolica svačiju maštu.

Pored tepiha i ćilima, Galerija u svojoj kolekciji posjeduje i orijentalne prekrivače, nošnje, marame za ples, radove od keramike i bakra, kao i ručno rađene lampe koje ostavljaju dubok utisak na sve posjetioce. Galerija je već postala kultno mjesto u Sarajevu, jer dolaze posjetioci iz cijelog svijeta, a tu se jednostavno može naći uvijek nešto za svakog u zavisnosti od materijalnih mogućnosti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA