IKEA osmislila pametnu kuhinju budućnosti

Švedski proizvođač namještaja u budućnosti će vašu kuhinju učiniti minimalističkom i tehnološki naprednom poput smartphonea. U saradnji s IDEO-om i studenatima,  dizajnirana je kuhinja budućnosti koja uključuje „sto za život“, pametnu ostavu za posude i otpad i pametni sistem kompostiranja.

„Sto za život“

Sto je tako postao pametna kamera i projektor koji djeluju kao interaktivni kontrolni centar. Postavite hranu na stolu, a fotoaparat će to prepoznati i projektovati prijedloge koje posuđe koristiti, recepte i različite brojače. Ispod drvene površine stola nalaze se indukcijski svici povezani s kompjuterskom mrežom koji mogu zagrijati posuđe i napuniti prijenosne uređaje.

Pametna kuhinjska spremišta”

Na temelju pretpostavke da do 2025. sedmičnog shoppinga više neće biti, a namirnice će se moći dostaviti u roku od nekoliko minuta od narudžbe (dronom predopostavljamo). Umjesto frižidera i ormara, ovaj koncept kuhinje koristi otvorene police u malo drugačijem angažmanu. Drvene police sadrže skrivene senzore i pametnu indukciju hlađenja – pokvarljiva hrana odmah je vidljiva i ne možemo je zaboraviti na stražnjoj strani hladnjaka.

“Promišljen otpad / sistem kompostiranja”

Nakon večere, promišljeni sistem za zbrinjavanje otpada preuzima ulogu, dok domaćin ručno sortira boce koje se kompresuju i vakuumski pakuju u bio-polimerne cijevi gdje se označavaju za odvoz. Kako bi se dodatno smanjio otpad, sudoper se prazni u sistem kompostiranja u kojem je voda uklonjena, a krutine su komprimirane bez mirisa koje bi kasnije trebala prikupiti lokalna samouprava. Voda se koristi za sobne biljke. Voda koja nije pogodna za biljke odlazi u kanalizaciju.

Za detaljnije informacije, pogledajte video u nastavku.

 

 

Izvor – wall.hr