Obnovljena fasada prekrasne zgrade Olimpijskog muzeja u Sarajevu

Obnova monumentalnog objekta Olimpijskog muzeja u Sarajevu svakog dana sigurno korača ka cilju, odnosno potpunoj rekonstrukciji i otvaranju vrata naredne godine.

U proteklim danima radovi na obnovi fasade privedeni su kraju, a obnovljena je vanjska stolarija i ulazne stepenice s ogradom, piše Klix.

U narednom periodu radovi će biti preseljeni unutra, što će predstavljati završnu fazu obnove, a obuhvatiće radove na instalacijama i uređenju enterijera.

Zgrada Olimpijskog muzeja je nacionalizovana Vili Mandić izgrađena 1903. godine za sarajevskog advokata i političara Nikolu Mandića u Petrakijinoj ulici, čiji je kompleks vila sagrađenih u austrougarskom periodu proglašen nacionalnim kulturnim spomenikom BiH.

Nekada prekrasna vila, prije nego je 8. februara 1984. godine, na dan otvaranja 14. Zimskih olimpijskih igara postala Olimpijski muzej, bila je sjedište brojnih važnih domaćih i inostranih institucija. Tokom šezdesetih godina prošlog vijeka služila je i kao Konzulat Sjedinjenih Američkih Država u bivšoj SFR Jugoslaviji.

Projekt za cilj ima u izvornom obliku očuvati uspomene i sjećanja na Zimske olimpijske igre koje su 1984. godine održane u glavnom gradu BiH i na taj način vratiti olimpijski duh.

(Foto: Klix)