Francuzi postavili solarne panele na kilometar puta

U Francuskom gradiću Tourouvre-au-Perche juče je zvanično otvoren kilometar puta prekrivenog solarnim panelima koji je finansiran s pet miliona eura državne donacije.

Ovaj poduhvat nije naišao na zdušnu podršku analitičara i pobornika obnovljivih izvora koji dovode u pitanje održivost projekta i ukazuju da su standardni nakrivljeni paneli znatno jeftiniji i proizvode više struje.

Iako je u svijetu bilo pokušaja da se postave paneli na puteve kako bi se energija dobila bez narušavanja prirode i pejzaža, nije bilo projekata ovolikih razmjera – kako prenosi francuski Monde postavljeno je 2.800 metara kvadratnih panelnih ploča.

solarni-put

Silicijumski listići za generisanje struje prekriveni su zaštitnom smolom koja omogućava da po ovom solarnom putu idu svi tipovi vozila, čak i teški kamioni, a da se put ne ošteti. Pored toga, smola omogućava i dobro prijanjanje guma na putu.

Inicijalno je najavljeno da bi kilometar ovog solarnog puta mogao da snadbijeva energijom 5.000 domaćinstava, ali ekološki sajt Reporter prenosi da je ustvari realno da se snadbijeva samo 50 njih, a različitih informacija bilo je i u pogledu količine struje tako da je, kako prenosi Monde, prvo iz Ministarstva ekologije najavljena proizvodnja 17.963 kilovat časa dnevno, a onda je ovaj podatak ispravljen na 20 puta manju količinu od 790 kilovat časova.

Stručnjaci i pobornici obnovljiih izvora energije međutim nisu jednoglasno podržali ovaj projekat, a prije svega dovode u pitanje cijenu i efikasnost, odnosno ekonomsku održivost.

Skeptici se pitaju i da li će paneli zaista biti otporni na saobraćaj van “laboratorijskih uslova”, budući da će prelaziti i teški kamioni, a biće i vremenskih nepogoda.