Dekorativni jesenji vrt

Planiranjem zelenih površina, jedna od bitnijih stvari, je stvoriti dekorativni vrt za sva godišnja doba. Kombinovanjem drveća, grmlja, trajnica, ukrasnih trava, lukovica, sezonskog cvijeća i travnjakom dobijamo dinamičnu cjelinu koja se mijenja iz mjeseca u mjesec, te je pogotovu u našim klimatskim uslovima jako bitno da je u svako doba nešta u vrtu interesantno.

Za dobijanje takve jedne cjeline bitno je poznavati fenofaze svake biljke.

Fenofaze biljaka

Poznavati fenofaze jedne biljke znači poznavati njen vanjski izgled tokom godine. Pojedine biljke su jednako interesantne tokom čitave godine, kao što je slučaj kod zimzelenih i crnogoričnih biljaka. One krase naš vrt tokom čitave godine i jedine su dekorativne u zimskom periodu.

U proljetnom periodu su lukovice prve biljke koje se pojavljuju, nakon njih cvjetaju razne vrste proljetnih trajnica, drveće i grmlje počinje da lista, priroda se lagano budi. Za period ljetnih mjeseci sve vrste ruža su u punom cvatu, trajnice se uveliko smjenjuju u cvjetanju,  a sezonsko cvijeće što ste posadili početkom mjeseca maja se u potpunosti razraslo,  i vaš vrt je na vrhuncu svoje ljepote.

Jesenji period je najčešće najnezahvalniji za ljepotu vrta. Priroda sama po sebi daje izvjesnu čar biljkama, smjenjujući boju lista i stvaranjem plodova, ali je bitno znati koja biljka je ta što je interesantna u jesen.

DSC_0058DSC_0039DSC_0007

Dekorativne biljke

Parthenocissus sp. je vrsta penjačice koju bih ja svrstala u najdekorativnije biljke u jesenjem periodu. Ova penjačica je relativno brzog rasta, dobro prekriva ne tako lijepe zidove, tokom godine je zelenih listova, krajem ljeta počinje formirati tamno plave plodove a tokom jeseni njen list postaje intenzivno vatreno crven, te na površinama gdje se razrasla izgleda kao pravo umjetničko djelo.

Cortaderia selloana je ukrasna trava poznata kao pampas trava. Njen cvijet je vrlo dekorativan i traje dugo u jesen.

Pyracantha sp. ili vatreni grm je vrsta grma koji je izrazito dekorativna u jesen. Ovaj grm formira žute do narandžaste bobice koje okite čitav grm i zadržavaju se tokom čitave zime.

Većina drveća je tokom jeseni vrlo interesantno a jedni od intenzivnijih sa bojom lista su Acer palmatum – javor, Rhus typhina – ruj, Fraxinus excelsior – jasen, Sorbus aucuparia – jarebika, Carpinus betulus – grab, Liquidambar styraciflua – likvidambar.

Na biljkama gdje je tokom jeseni već opao list, ostali su visiti plodovi – šipak, divlje jabuke, crveni plodovi Cotonester horizontalis (mušmulica), bijele bobe Viburnum opulus (bekovine). Ovi plodovi pored svoje ljepote tokom zime postaju i jedina hrana za razne vrste ptica.

DSC_0081

DSC_0051

DSC_0003

Cotoneaster

Pyracantha

 

Tekst pripremila: dipl.ing.hortikulture Dina Mulović Smajlović

Fotografije: arhiva ¨Ana-HUP¨ doo Sarajevo