Drvo u najljepšem prirodnom obliku

Prirodno neobrađeno drvo kod nas tradicionalno služi za ogrev. Ali, drvo u svom prirodnom obliku je praktični komad namještaja i dekorativni element često viđen u enterijerima uređenim u rustikalnom, tradicionalnom i country stilu. U današnjem vremenu u kojem je tendencija da se svaki proizvod usitnjava, prerađuje i obrađuje, autentični prirodni oblici prava su atrakcija. Drvo u svom sirovom stanju može da se obrađuje i sređuje tako da nam služi kao praktičan komad ili zanimljiva dekoracija.

Komad drveta od kojeg možete napraviti vješalicu, držač za svijeću, ploču za sto ili nešto slično možete naći u prirodi. Ako ga nađete pored jezera ili rijeke, znači da je neko vrijeme bilo izloženo većoj količini vode i da su se neki organizmi nastanili na njemu.

Prije nego što ga počnete koristiti za izradu nekog predmeta ili ukrasa, treba da ga očistite i spriječite nastajanje ružnih mirisa. Prvo ga pažljivo četkom očistite od zemlje, lišća ili pijeska… Potom bi ga trebalo prokuvati, ali kako je to nepraktično kod bilo kojeg većeg komada, onda ga potopite u razrijeđen izbjeljivač na nekoliko dana kako biste ga dezinfikovali. Poslije toga trebalo bi ga premazati bojom, najbolje na prirodnoj bazi smole, kako bi bilo sigurno za upotrebu.

Ako želite koristiti drvo u njegovom prirodnom obliku isključivo kao dekorativni element, ako je veći komad možete ga postaviti na zid umjesto slike, ako je srednje veličine može ići na policu ili sto kao ukras, dok skroz sitne komade možete iskoristiti za aranžiranje ukrasa u vazi.

Dizajneri i oni bolje opremljeni alatom prave kafe-stoliće, stolice, čiviluke, postolja lampi… te se mogu koristiti u svim prostorijama u domu.

Drvena ploča u kupatilu

Dobro sređena i prelakirana ploča od drveta je izuzetan dekor svake prostorije. Ali, možda najveći efekat takva ploča daje u prostoru gdje najmanje očekujete drvo – u kupatilu. Predlažemo jedinstveni ram za ogledalo od nekoliko komada drveta u njegovom prirodnom obliku. Neobičan, ali dobar efekat je zagarantovan.

Spavaća soba

Spavaća soba je takođe mjesto gdje će se bilo kakav drveni oblik u gotovo neobrađenom obliku odlično uklopiti. Vjerovatno je prvi izbor kojeg se možemo sjetiti – uzglavlje kreveta. Puni efekat ćete postići ako je sve ostalo u bijelom.

Kuhinja

U kuhinji se prirodni drveni oblici naročito dobro uklapaju. Polica za začine ili posuđe oplemenjena prirodnim drvenim pločama ili drvena drška na koju se može kačiti posuđe ili saksije s cvijećem neodoljiv je prizor koji viđamo u rustikalnim kuhinjama.

Dnevna soba

U dnevnom boravku s elementima prirodnog drveta atmosfera će biti smirujuća i topla. Kao što smo rekli, može to biti kafe-stolić sa drvenim postoljem, raznim većim i sitnim ukrasima.

il_570xN.576906696_pfsa

8aeaeb3b079f68ea0afd14b02fe45980

8

unusual-furniture-design-transform-driftwood-into-beautiful-and-useful-shelves