Dom je za igru

Svedena, funkcionalna estetika azijskih domova oduvijek se znatno razlikuje od zapadnjačke. Azijski minimalizam nikad nije svrha sam po sebi, on proizlazi iz težnje ka stvaranju okruženja u kojem će vladati smirenost kao oaza u jezgru velikih gradova, uz suptilno izlaganje rafiniranih detalja.

 

Dizajnerski studio “Hao design” jedan je od azijskih kreativnih studija koji je postao međunarodno priznat zahvaljujući radovima u kojima uspješno primjenjuje sveprisutne trendove poput industrijskog stila i raznobojne, urbane estetike, pritom ne odmičući se od azijskog principa minimalističkog ambijenta.

 
HAO-VITAL-S-145

Tako su i ovaj stan od zahtjevnih 150 m² prilagodili mladalačkom duhu njegovih vlasnika, ispunjavajući uslove za dječju slobodu i igru u toplini doma, te moderan azijski luksuz.

 
HAO-VITAL-S-204

Stan je podijeljen u dvije zone: zajednički prostor otvorenog plana koji čine kuhinja, trpezarija i dnevni boravak, a drugu odvojene spavaće sobe i kupatila kao intimni prostor.

 

Ideja vodilja bila je kreirati prostor za igru, stoga je i kuhinja otvorenog plana, kako bi roditelji uvijek mogli imati na oku klince koji se igraju u dnevnoj sobi. Namještaj je zaobljenih ivica, mekan i nizak kako bi klincima bio dostupniji. Lazy begovi pozivaju na opuštenost i relaksaciju.

 
HAO-VITAL-S-170

Ogromni prozori omogućavaju uvijek zanimljivi pogled na veliki grad, interesantniji od bilo kakvih ukrasa za dnevni boravak. Prozore uokviruju velike prozorske klupice na kojima vlasnici mogu sjediti, ispijati kafu, čitati… Klinci ih mogu koristiti kao stolove, a ispod pružaju obilje prostora za odlaganje.

 
HAO-VITAL-S-093

Kuhinja s trpezarijom je, bez sumnje, srce doma. Ovdje je par odlučio uložiti u obilje kuhinjskih ormarića i ugradnih elemenata za odlaganje, koji čak uključuju i ugradnu rashladnu vitrinu za vina. Ovdje su korišteni različiti materijali kojima su spajali toplo-hladne teksture i boje, poput plafona sa sirovom betonskom završnicom i ormarića od drveta bogate teksture, zatim sivu i crnu s različitim nijansama mat plave.

 
HAO-VITAL-S-130

Prostrana kuhinja i dnevni boravak su blago razdvojeni i različito nivelisanim podom, a spaja ih trpezarijski koji se suptilno proteže iz kuhinjskih elemenata i predstavlja centralno mjesto okupljanja svih članova porodice.

 

U čitavom stanu su rasuti dekorativni elementi koji djecu pozivaju na kreativnost i izražavanje. Tako se u hodniku nalazi lego slagalica, u dnevnoj sobi tabla za crtanje i pisanje, u dječjim sobama u sklopu ormara za odjeću su otvorene police za igračke koje sami aranžiraju, a korištene su neutralne boje poput žute i zelene kako bi prostor bio istovremeno zanimljiv i smirujući.

 
HAO-VITAL-S-484
HAO-VITAL-S-488