Dizajnerski izazov: Minijaturne ali funkcionalne kuhinje

mini kuhinje

Kuhinja je duša doma, a kuća nije dom ako nema dušu. Dizajneri su osmislili različite načine na koje bi se kuhinje mogle ugraditi u svim domovima, ma kako bili mali.

Riječ je minijaturnim i mobilnim kuhinjama, koje se mogu sastojati i od samo jednog kuhinjskog elementa, u kojem su svi osnovni aparati i sudoper, kao i zaseban dio za odlaganje kuhinjskih pomagala i posuđa, odnosno svi neophodni segmenti kuhinje. Zvuči kao pravi izazov, zar ne?

minijaturne kuhinje

Ovaj tip kuhinja postoji već decenijama, a jedan od najpopularnijih oblika mini-kuhinja i dalje je dizajn Joea Colomba iz 1966 – u naoko jednostavnom ormariću na točkiće skriveni su električni šporet, mini-frižider, ladica, nekoliko mini-ormarića za odlaganje stvari, malene ladice za odlaganje pribora za jelo, utičnice za male električne aparate te velika daska za pripremu hrane s dodatnim radnim prostorom na izvlačenje.

Joe Colombo mini kuhinja

Funkcionalna izrada

Kako se ove kuhinje koriste i u opremanju malih prostora, savjetuje se upotreba svijetlih nijansi, kao i svih reflektujućih materijala (staklo, polirani metal, ogledala…).

Na drvenom dijelu mini-kuhinje dobro je rješenje i lak visokog sjaja. Mini-kuhinje idealno su smještene uz jedan od zidova, po mogućnosti bliže prirodnom izvoru svjetlosti.

mini kuhinjice

Uz mini-kuhinje koje nemaju ugrađenu radnu ploču (jer se na gornjem dijelu nalazi sudoper i kuvalo), predlaže se smještanje dodatnog stolića na točkiće, čija se gornja ploča može koristiti za pripremu hrane, a donji će dio (police ili ladice) poslužiti za odlaganje stvari.

Takvi stolići mogu sa strane imati kukice na koje se mogu objesiti lonci i tave.

pokretne male kuhinje

Mini-kuhinje mogu se smjestiti i u jedan veći ormar – ovakva rješenja su dobra za stanove u kojima kuhinja, trpezarija i dnevna soba čine jednu prostornu cjelinu, jer se na taj način izbjegava da kuhinjski dio estetski naruši atmosferu sobe, što se postiže skrivanjem u masku ormara.

Kuhinje po mjeri

Osmišljene da štede prostor i da se mogu jednostavno i brzo transportovati, mini-kuhinje idealno će ispuniti i neku od niša u zidovima.

Za ovakvo rješenje savjetuje se angažovanje stručnjaka za izradu kuhinje po mjeri od zida do zida, dobro pazeći na zadane dimenzije osnovnih kuhinjskih aparata.

Za mini-kuhinje u nišama predlaže se ispunjavanje čitavog gornjeg dijela kuhinje visokim visećim elementima u koje se mogu smjestiti sve potrebne namirnice, posuđe i ostala kuhinjska pomagala.

mala kuhinja

Alternativno, čitav gornji dio zida može se ispuniti samostojećim policama. Između gornjih i donjih elemenata postavite staklenu oblogu ili keramičke pločice visokog sjaja. Kako se nalazi u niši, a ne želite je izlagati pogledima, sakrijte je kliznim vratima.

Posebnu pažnju valja posvetiti rasvjeti, posebno ako je riječ o kuhinji smještenoj u nišu zida, pa time i manje izloženu prirodnoj svjetlosti.

Iznad elemenata obavezno postavite jedno jače centralno rasvjetno tijelo, a manja rasporedite iznad radne ploče, sudopera i kuvala. Ako je mini-kuhinja smještena u veći ormar, pobrinite se da u njega budu ugrađena dodatna rasvjetna tijela.

Organizovanost je ključna

Mini-kuhinje zahtijevaju maksimalnu organizovanost i preglednost.

moderne male kuhinje

  • Mini-kuhinje ne opterećujte dekorativnim predmetima jer će oni samo smetati i zauzimati dragocjeni prostor, važan za spremanje stvari koje su vam svakodnevno potrebne.
  • Za mini-kuhinje u nišama zidova predlažemo da se sa stolarom dogovorite da sadržavaju i dio u koji će biti smještene manje ljestve kako bi se lakše moglo doći do stvari smještenih u gornje visoke kuhinjske elemente.
  • Ako ne volite viseće kuhinjske elemente i radije birate otvorene police, vodite računa da se s više raznobojnih predmeta ne stvori osjećaj pretrpanosti i haosa.