Zanimljiva rasvjeta studenata arhitekture iz Novog Sada

Studenti arhitekture iz Novog Sada osmislili su zanimljiv projakt pod nazivom Lampa Kanda u kojem su dizajnirali abažur za lampu upotrebnom softvera koji omogućava parametarsko modelovanje i digitalnu fabrikaciju elemenata na laserskom sjekaču.

papirni abazur

Parametarskim modelovanjem moguće je dobiti raznovrsne paterne s perforacijama koji se mogu aplicirati na abažur rasvjete u cilju dobijanja interesantnih sjenki na zidovima.

Takođe, predmet istraživanja je bila analiza sjenki površinskih i linijskih elemenata, kao i naizmeničnih odnosa puno-prazno koji se parametarskim modelima dobijaju, piše Gradnja.rs.

kanda lampa

Drugi dio zadatka studenata bio je da osmisle izgled abažura uzevši u obzir način sklapanja, savitljivost i krutost materijala, vezu i prodor za grlo i sijalicu.

Kao inspiracija za kreiranje oblika abažura studenti su analizirali prostorne odnose poliedara, nepravilnih poligonalnih površina, oblih tijela i složenih zakrivljenih formi.

Abažur je modelovan tako da je na gornjem dijelu ostavljeno mjesto za sijalično grlo, da bi se struktura mogla koristiti kao luster. Moguće je ubaciti i čvrsto postolje sa sijalicom koje će cijelu strukturu pretvoriti u podnu ili zidnu lampu.

Za fabrikovanje finalnih proizvoda kombinovana su dva različita materijala, crni hamer papir velike gramaže i crni šrafovi koji povezuju dijelove abažura.

Svaki abažur sastavljen je tako da je moguće njegovo sklapanje i rasklapanje. Opcija rastavljanja cijele strukture na više segmenata je pogodna zbog pakovanja abažura u kutiju, što omogućava jednostavan transport.

U kutijama se osim dijelova abažura nalaze i brošure sa detaljnim uputstvom za sklapanje.

Rasvjeta dizajnirana na ovaj način može naći svoju primjenu u enterijerima, a u zavisnosti od ambijenta unutrašnjeg prostora koji oplemenjuje, abažur može biti izgrađen i od drugih boja hamer papira.

Hamer papir je pristupačan kao materijal, a uz kvalitetan dizajn omogućava prilagođavanje različitih paterna i oblika koji se lako mogu sjeći, saviti i zatim sklopiti.

 

Foto: ARHNS