Djelić prirode u privatnom prostoru

Nema ljepšeg dekora od dekora koji predstavlja djelić prirode u našem ličnom prostoru. Akvarijumi s ribicama, osim što izgledaju izuzetno dekorativno u svakom prostoru, imaju i gotovo terapeutske mogućnosti, opuštaju i smiruju. Ako je uređen prema pravilima i s ukusom, akvarijum će biti centar svake prostorije u koju se postavi. Međutim, napraviti atraktivan akvarijum nije nimalo lako, a održavati ga takvim još je i teže.

Za početak treba znati

Prva odluka koju treba donijeti je želite li toplovodni ili hladnovodni akvarijum, te koliko ste novca spremni izdvojiti.

Za početak, idealan je akvarijum od 100 do 200 litara. Možete ga i sami napraviti, ali to je već izazov! Ako niste dovoljno spretni ili nemate dovoljno vremena, radije ga kupite. Osim akvarijuma (kutije), potrebni su: filter, rasvjeta, grijač, stalak, podloga i supstrat, dekorativne elemente, biljke… Jednostavnije je, naravno, kupiti potpuno opremljen akvarijum pa ga kasnije opremiti dodatnom opremom (stalak, CO2 sistem, reflektor, pozadina…).

Idealna pozicija je na mjestu koje je istaknuto u prostoru, ali ujedno da nije prijetnja tom prostoru, što znači da mora biti udaljen od vrata, predmeta koji mogu na njega pasti ili se srušiti, podalje od izvora toplote i prozora.

Šta je sljedeće

Poslije “prvih koraka” slijedi uređenje akvarijuma, odnosno postavljanje na dno pijeska i šljunka, dekoracija u vidu kamenja, školjki, biljaka, rasvjete… te uključivanje aparature. Ovaj dio posla prepustite ili profesionalcima ili ga sami uradite uz njihovu podršku.

Prije nego što pustite ribice u akvarijum, neophodno je obaviti tzv. cikliranje u trajanju od tri do četiri sedmice. To je period stvaranja kolonija azotnih bakterija, koje će kasnije biti zadužene za eliminaciju različitih toksina koji se u akvarijumu stvaraju. Stručnjaci savjetuju da nikako ne preskočite ili skratite ovu fazu.

Konačno slijedi puštanje ribica. Ali, oprez! Svakako se dobro raspitajte kod vašeg trgovca koje ribe mogu biti zajedno, a koje ne. Naime, i među ribama ima onih koje su ratoborne i agresivne.

Ovo vam se može učiniti prezahtjevno. To je tačno, ali brižno uređen i održavan akvarijum će vam pružiti zadovoljstvo i predivan, prirodni dekor.

stunning-round-aquarium

aquarium2

adg1_4

aquarium-design-ideas-house-picture-modern-aquarium-using-as-table768-x-768-134-kb-jpeg-x