Umičević: Što prije dogovorite najnižu platu i mislite o posljedicama

Marinko Umičević, predsjednik Izvršnog odbora Udruženja tekstila, kože i obuće Republike Srpske, rekao je da ta industrija zapošljava 13.500 radnika i da su u 2022. godini postojala 163 privredna društva iz te industrije.

Umičević, koji važi za jednog od najuspješnijih rukovodilaca u domaćem realnom sektoru, jer u privredi radi punih pet decenija, a uspješnu Tvornicu obuće “Bema” vodi skoro punih 20 godina i od te tvornice je stvorio privrednog giganta, koji radi, proizvodi, redovno izmiruje obaveze i plate i ne posustaje ni u najtežim kriznim vremenima, rekao je da industrija tekstila, kože i obuće čini 24,2 odsto prerađivačke industrije Republike Srpske, što je skoro četvrtina ukupne prerađivačke industrije i dovoljno govori o značaju ove grane industrije, koju je potrebno podržati na sve moguće načine.

“U 2022. godini smo izvezli preko lohn poslova dorade, što je prodaja nekvalifikovane ženske radne snage, ukupno 428.278.569 KM. To je skoro 10 odsto budžeta Republike Srpske za 2022. godinu. Donijeli smo čiste devize društvu, da bi ti koji drže monopol, mega marketi, benzinske pumpe, razni uvoznici i mešetari našim devizama kupovali robu i prodavali po masnim cijenama.

Međutim, u posljednja tri mjeseca su se nad industrijom obuće i tekstila nadvili tamni oblaci. Prvim dijelom zbog ekonomske krize na zapadu, pogotovo u Njemačkoj, jer se Nijemci u tom slučaju prvo odriču kupovine obuće i odjeće, tako da je naglo pala prodaja”, rekao je Umičević, koji svojim ogromnim znanjem, iskustvom i predanošću poslu, zajedno sa svojim radnicimaa uspijeva da se odupre sve težim uslovima poslovanja i opstanka. Pored toga, dodao je da je industrija tekstila, kože i obuće, kao privredna grana, pogođena i klimatskim promjenama tako da već par godina nema snijega, ni prave zime, ne kupuje se zimska obuća.

“Kao primjer navodim da smo svi iz proizvodnje skroz izbacili duboke ženske čizme, na kojima je nekada bila najveća zarada, a za njih više nema interesa. U proizvodnju obuće, ali i tekstila uloženo je mnogo sredstava i od strane preduzeća i od strane Vlade Republike Srpske. Dostigli smo tehnološki i organizaciono visok nivo. Drastično smo povećali plate, međutim, nema te plate koja može stići ovu skupoću i inflaciju, pa ispada da po tom pitanju maltene nismo ništa napravili. Ovo pišem čisto kao informaciju, jer nažalost vidim da nema dogovora sindikata i predstavnika poslodavaca. Vlada će tu morati da presudi i kao svake godine do sada”, istakao je Umičević.

Prema njegovim riječima, očigledno je da treba da dođu novi ljudi i u sindikatu i kod poslodavaca, jer ovi dosadašnji godinama ne mogu da se pomjere sa mrtve tačke.

“Ja želim samo da kažem da bih volio da znam ko više voli svoje radnike od mene, a tako je vjerujem i u drugim preduzećima. Moramo se dogovarati, razgovarati, pa i družiti se. Neće povećanje minimalne plate za 40, 50 odsto zadržati ljude ovdje. Odgovorno tvrdim da ljude više boli nepravda i bahatost i predlažem i zamoljavam Vladu RS da vode računa o visini najniže plate, jer i tu platu neko treba da zaradi”, poručio je Umičević i naglasio da ne može najniža plata biti ista za sve grane. S tim u vezi, on je naveo da bi povećenje najniže plate u obućarskoj industriji dovelo do uranilovke, gubljenja motiva za rad i većeg bolovanja, jer svi u realnom sektoru plate zarađuju, a ne dobijaju. Kako je rekao, oni u realnom sektoru plate mogu da povećaju samo većom produktivnošću i većim investicijama u opremu.

“Podsjećam, najnižu platu od 700 KM u Tvornici obuće “Bema” ima oko četiri do pet odsto radnika, od ukupno 1.200 radnika “Beme”. Međutim, ne radi se tu samo o najnižoj plati, kada uračunamo prevoz i topli obrok najniža plata je 1.100 KM bez doprinosa. Ne mogu da shvatim kakvu poruku šaljemo privrednicima, jer smo i ove godine smanjili sredstva za Ministarstvo privrede, da podijelimo 14 miliona KM našeg novca za nove tehnologije, a toliki novac dajemo poljoprivredi”, rekao je Umičević, koji je na čelu “Beme” skoro pune dvije decenije, i koji ima ogromno kako životno, tako i iskustvo rada u privredi, i važi za čovjeka čije poruke treba pažljivo saslušati i poslušati, jer se radi o čovjeku koji misli dobro svojim radnicima, tvornici, svojim sugrađanima, Banjaluci, Krajini, Republici Srpskoj…, i to svi znaju, a posebno oni koji su osjetili koliki je Marinko humanista, i koliko srce ima Marinko Umičević.

“Zato želim da zamolim predsjednika Vlade RS Radovana Viškovića, kojeg izuzetno cijenim i poštujem, da po pitanju te nesrećne najniže plate presiječe što prije. Da vodi računa da se ne desi da mi obućari preko noći ostanemo i bez posla i bez radnika i da se sav trud sruši kao kula od karata, a onda se nikada više neće vratiti na prijašnje stanje”, poručio je Umičević, i po ko zna koji put pokazao o koliko se odgovornom privredniku, direktoru i uopšte čovjeku radi.

N.Sp.