U Maroku je jedan grad cijeli obojen u plavo

Nakon što su građanke marokanskog grada Chefchaouena (Šifšauna) or Chaouena (Šavena) odlučile da ga urede, ovo mesto pretvorilo se u jednu od najuspešnijih turističkih destinacija u toj zemlji, piše BBC.

chefchaouern-plavi-grad-maroko

Srednjovijekovni grad nekada je bio samo usputna stanica putnika. Žene u gradu došle su na ideju da ga oboje u plavo i tako ga učinile zanimljivim turistima.

chaouen-maroko

Plavi period započet je tek prije 20 godina. Tradicionalno, samo jedna oblast u gradu je bila plava, stari jevrejski dio grada. Sada se cijeli stari grad farba triput godišnje.

chefchaouena-marroco

Niko nije siguran zašto je ovaj planinski grad ofarban baš u plavo. Pojedini ljudi smatraju da je reč o duhovnoj boji jevreja i muslimana, dok drugi vjeruju da je u pitanju slavljenje planinskog izvora koji je omogućio naseljavanje mjesta. Alternativno objašnjenje je da plava boja tjera komarce, što je naročito korisno.

grad-obojen-u-plavo

Žene grad farbaju ručno, najčešće tokom noći, dok drugi spavaju. Međutim, nije cijeli Chaouen plav. Gradska tvrđava i dalje je crvenkasto-narandžasta, a džamija ostaje bijela, ali samo zato što ih niko još nije obojio, tvrde mještani.

plavi-grad-maroko