Dekoracije stolova: kako urediti sto za različite prilike?

Lijepo dekorisan sto poboljšaće utisak o serviranom jelu ali je takođe bitan za cjelokupnu sliku ambijenta. Dekoracija stola nije samo odabir stolnjaka, tanjira i pribora za jelo, ona zahtijeva i nešto mašte i kreativnosti kako biste ostavili svoj lični pečat.

Različite prilike zahtijevaju prilagođene dekoracije stolova pa ako vam ponestaje inspiracije pogledajte ovaj kratki vodič u kojem možete pronaći brojne ideje.

Kako postaviti sto

Temelj svakog lijepo aranžiranog stola je pravilna postavka, pa za početak naučite ili obnovite znanje o osnovnim pravilima.

 • Tanjir se nalazi dva prsta od ruba stola
 • Prvo se stavlja plitki, a preko njega duboki tanjir. Ako se služi i predjelo preko svega toga postavlja se još jedan manji tanjir, odnosno tanjiri prate redoslijed služenja jela
 • Ispod tanjira za supu i glavno jelo možete postavite osnovni tanjir, koji služi samo kao podloga i dekoracija
 • Pribor za jelo koji će se prvi koristiti stavlja se najdalje od tanjira, a onaj koji će se koristiti posljednji stavlja se najbliže tanjiru. Drške escajga moraju biti okrenute prema ivici stola.
 • Viljuška se nalazi sa lijeve strane tanjira, a nož i kašika desno. Nož se nalazi lijevo od kašike sa oštricom okrenutom prema tanjiru.
 • Viljuška za salatu postavlja se lijevo od viljuške za glavno jelo
 • Kašiku i viljušku za desert stavite horizontalno iznad tanjira

kako postaviti sto

 • Tanjirić za kruh nalazi se sa lijeve strane iznad viljuški, na koji se može staviti mali nož koji služi za mazanje
 • Na gornjoj desnoj strani postavljaju se čaše za vodu i vino s tim što je čaša za vodu sasvim desno
 • Ukoliko poslužujete i salatu, tanjir manjih dimenzija stoji sa lijeve strane osnovnih tanjira
 • Salveta može biti postavljena ispod viljuške ili na tanjiru ukoliko prvo jelo nije supa
 • Neka so i biber budu stalno na stolu, a ostali začini po potrebi

Veličina stola je vrlo važna stavka udobnosti za vrijeme obroka. Sto treba biti dovoljno prostran da gosti ne smetaju jedni drugima, a optimalni razmak između gostiju je dva tanjira.

Stolnjaci i nadstolnjaci

Vrsta stolnjaka je jedna od prvih odluka prilikom aranžiranja stola. Bez obzira da li odaberete laneni ili pamučni, jednobojni ili šareni, najvažnije je da se stolnjak slaže sa prilikom.

stolnjak

 • Stolnjak treba da visi najmanje 23-30 centimetara na svakoj strani stola
 • Oblik stolnjaka treba da slijedi oblik stola osim ako se radi o okruglom stolu, na koji možete staviti četvrtasti stolnjak, a možete i kombinovati četvrtasti preko okruglog
 • Pamučni stolnjaci zahtijevaju peglanje pa ako nemate volje ni vremena, potražite kombinaciju pamuka i poliestera koja se manje gužva
 • Za svečanije prilike najsigurniji izbor je jednostavni bijeli stolnjak koji dopire do poda, na koji se lako uklapa svaka druga boja nadstolnjaka, salveta i dekora.
 • Kombinacija različitih materijala i tekstura stolnjaka, nadstolnjaka i podmetača stolu će dati posebno bogatu notu

nadstolnjak

Na osnovni stolnjak, po izboru se prostire nadstolnjak ili dekorativna traka po sredini, uzduž ili poprijeko a ukoliko je sto dovoljno lijep ili se odlučite za moderniji izgled, umjesto stolnjaka postavite samo nadstolnjak ili podmetače za tanjire. Osim platnenih nadstolnjaka, danas postoje i oni od daščica, kamenčića, cvijeća i drugih raznih materijala.

Tanjiri i escajg

Lijepi tanjiri ukras su svakog stola, a mogu se naći u različitim oblicima i materijalima od porculana, keramike i stakla do drveta i kamena.

Obično bijelo posuđe je još uvijek vrlo popularno jer ne blijedi, lako ga je zamijeniti i odgovara većini dekora.
Ako imate trpezariju u neutralnim bojama, posuđe jarkih boja će biti lijep akcenat na stolu. Hrana koju poslužujte treba lijepo izgledati na tanjiru, pa osim komplemantarnosti sa bojama enterijera i dekora, obratite pažnju i na boju hrane.

sto postavka

Kakve ćete tanjire odabrati za aranžiranje stola zavisi od toga da li ćete ih koristiti svakodnevno ili samo za svečanosti i zabave. Tanjiri za svakodnevnu upotrebu su obično čvršći, a svečano posuđe je osjetljivije i često ima prigodne motive.

Posuđe u kojem poslužujete hranu treba da bude dio jednog kompleta, baš kao i escajg. Srebrni escajg koji ima oznaku “sterling” je najkvalitetniji a drugi najbolj izbor je escajg od nehrđajućeg čelika. On bi trebao da se uklapa sa servisom.

Na ovale i činije u kojima se iznosi hrana često se zaboravlja, ali ako su oni raspareni i različitih boja i dizajna, mogu narušiti harmoniju na stolu.

Dekoracije stolova

Kada priređujete praznični ručak, dekor možete uskladiti sa nekom temom, bojom ili godišnjim dobom, ne obazirući se previše na ostatak dekora u vašem domu. Međutim, uređenje trpezarijskog stola za svaki dan iziskuje sklad sa stilom eterijera. Dakle, za svakodnevnicu birajte jedostavan dekor koji odražava vaš stil.

Nekoliko ideja za dekoracije stolova prirodnim materijalima pogledajte ovdje.

dekor stola

Ukrasi od salveta

Salvete su neizbježan dio svake trpeze, pa ako nemate ideju kako da dekorišete sto a pritom ne želite pretjerivati, ukrasi od salveta su jednostavan način da sto izgleda privlačnije i svečanije. Mogu biti papirnate i platene, a potonje su bolji izbor za formalnije prilike.

Ukrasi od salveta daju dašak elegancije stolu, a pored dekorativne funkcije mogu biti i praktične – u njih možete staviti escajg. Predstavljamo vam 7 načina na koje ih možete napraviti:

1.Mašna od salvete

Elegantne mašne lijepo će izgledati na stolu ako je u bez obzira da li je svečani ili opušteniji ugođaj.

2.Džep za escajg

Napravite ovaj jednostavan džep za escajg prateći postupak u videu ispod.

3.Francusko savijanje

Najobičnija salveta za samo nekoliko sekundi postaje lijep detalj.

4.Lotus od salvete

Elegantnu dekoraciju poput ove nije tako teško napraviti kao što to izgleda, pogledajte video.

5.Ruža od salvete

Ovaj ukras bio je omiljeni legendarnom francuskom kuharu Augustu Escoffieru. Takođe može poslužiti i kao posudica za mala okrugla peciva. Postupak je sličan kao kad pravite lotus od salvete.

6.Salveta u obliku koverte

Vrlo jednostavan a ipak sofisticiran, ovaj ukras od salvete je savršen ako imate meni ili poruke koje možete postaviti unutra.

7.Salveta u obliku srca

Ovakav ukras biće lijep dodatak romantičnoj večeri a u videu pogledajte 3 načina na koji ga možete napraviti.

Božićna dekoracija stola

Mnogima je Božić omiljeno doba godine a božićni ručak prilika da se okupe porodica i prijatelji. Ipak, često se dešava da pored pripreme ukusnih jela, spremanja i dekorisanja doma, praznični sto ne dobije pažnju kakvu zaslužuje.

Pripremite sve na vrijeme tako da stignete pažnju obratiti i na dekor stola, što će vas učiniti još boljim domaćinom i upotpuniti prazničnu atmosferu.

Božićna dekoracija stola zahtijeva stolnjake i salvete od kvalitetnog materijala, svečane porculanske servise, kristalne čaše te neizbježne centralne dekoracije.

Postoje mnoge stvari koje treba uzeti u obzir kada je u pitanju uređenje božićnog stola,a neka vaš prvi odabir budu boje u skladu sa kojima ćete birati posuđe i dekor.

Crvena, zelena i zlatna su tradicionalne božićne boje i sve što kupite moći ćete ponovo upotrebljavati iz godine u godinu. Ove boje su tople i pružaju upečatljiv svečani efekat.

bozicni sto crveni zeleni

Srebrna i bijela su stalno u trendu jer pružaju čist, jednostavan ali moderan izgled stolu. U posljednje vrijeme sve je popularnija kombinacija srebrne sa plavom i ljubičastom, pa ako volite hladne boje postavite plavi ili ljubičasti sto i tanjire sa srebrnim obrubom.

Ako želiteda je vaša božićna dekoracija stola nešto drugačija, nemojte se ograničiti samo na gore spomenute boje, kombinacija prljavo roze, tirkizne i ljubičaste učiniće vaš sto originalnim. Crna je takođe dobar izbor ako imate bijeli stolnjak.

bozicni sto ljubicasti

Na osnovni stolnjak, opcionalno se prostire se nadstolnjak ili dekorativna traka po sredini a ukoliko je sto dovoljno lijep ili se odlučite za moderniji izgled, umjesto stolnjaka postavite samo nadstolnjak ili podmetače.

Dekoracije stolova mogu uključivati i kuglice, bademe, orase te razne perlice i kamenčiće koji izvrsno izgledaju ako se nonšalantno razbacaju po stolu, ali bez pretjerivanja.

Ideje za centralnu dekoraciju stola

Kada birate centralnu božićnu dekoraciju za sto imajte u vidu njegovu veličinu, pa ako je sto mali umjesto raskošne dekoracije sa cvijećem i svijećama odlučite se za diskretniju varijantu koja neće zauzimati dragocjeni prostor. Isto tako, pazite da nije previsoka i da ne ometa razgovor.

Biljke u vodi

Za ovu upečatljivi ukras potrebno je samo nekoliko minuta. Napunite različite providne posude vodom u koju ćete staviti božikovinu. Možete dodati i plutajuće svijeće za još ljepši izgled.

dekoracije za sto bozic

Papirnate vrećice

Dodajte glamur malim papirnim vrećicama za poklone tako što ćete bijelom bojom na njima naslikati snijeg, u njih staviti borove grančice te na kraju omotati konopcem sa privjeskom u obliku nekog božićnog motiva. Neutralno, minimalno i prekrasno.

dekoracija za sto bozic

Zimsko voće

Svijeće postavite u cik-cak liniji pa oko njih po želji aranžirajte borove grančice i narove, a mogu poslužiti i mandarine. Ova dekoracija najljepše će izgledati na drvenom stolu bez stolnjaka.

dekoracija za sto bozicna

Ruže

Kreativan način da napravite cvijetni aranžman je da providnu četvrtastu vazu ispunite brusnicama i u njih stavite bijele ruže. Možete je ostaviti na stolu i nakon Božića.

dekoracija za sto bozic vaza

Ukrasne teglice

Na dno teglice uspite krupnu so, preko nje brusnice ili šipak a na kraju zabodite grančice smreke. Ova kreativna božićna dekoracija stola ima i mnoge varijacije, a jedna od njih je da ovaj ukras napravite sa krupnom soli i svijećom. Iskortite oba načina dekora i poredajte teglice jednu do druge.

dekoracije za sto bozicne

Dramatični svijećnjak

U svijećnjak postavite različite grančice i suvo cvijeće pa dodajte šišarke, voće i ukrase po želji.

bozicna dekoracija za sto

Tirkiz i zvončići

Zaboravite srebrno i zlatno – tirkizno i zlatno čini divnu i iznenađujuće svečanu kombinaciju. Kupite tri svijeće u tirkiznoj boji i male zvončiće u boji zlata. Posložite ih na pravougaonu tacnu i to je sve.

dekoracija za sto bozic svijece

Dekoracija stola za Uskrs

Iako način na koji dekorišete sto za Uskrs u potpunosti ovisi o vašoj mašti i željama, Uskršnji sto je nezamisliv bez nekih tradicionalnih detalja koji simbolizuju ovaj praznik, poput jaja, cvijeća i porculanskih zečića.

Kada je u pitanju dekoracija stola za Uskrs, nema potebe da se držite tipične palete pastelnih boja. Iako su nježne nijanse kao što su roza, nebesko plava i lila najčešće viđene na Uskršnjim stolovima, neki se odlučuju za jarke boje ili monohromatski sto.

Ukoliko tražite inspiraciju, u nastavku vam donosimo nekoliko prijedloga dekoracija stola za Uskrs:

Mrkve u vazi

Osim na tanjiru, mrkve se mogu naći na stolu u ulozi dekoracije. Staklenu vazu punu proljetnog cvijeća uskladite sa uskršnjom temom tako što ćete u vodu poredati mrkve.

dekoracija za sto mrkve

Cvijeće i jaja

Još jedna dekoracija stola za Uskrs koja uključuje cvijeće, ovog puta u kombinaciji sa jajima. Složite cvjetni aranžman u pastelnim bojama, napravite rupu na na dnu svježeg jajeta i pustite da unutrašnjost iscuri. Na drveni štapić stavite ljepilo i zalijepite za jaje a zatim umetnite u buket.

dekoracija za sto uskrs

Končana korpica

Lijepe vaze i korpice za dekoracije stolova jednako su važne kao i one same, a ako tražite nešto unikatno i jeftino izradite sami korpicu od konca. Uputstvo za izradu pogledajte ovdje.

korpica od konca

Keramički zeko i ruže

Zalijepite umjetnu mahovinu preko keramičke figurice koja će time dobiti izgled lijepo oblikovanog mini grma. Postavite ga na sredinu buketa od ruža i napravite savršenu sliku proljeća.

uskrsnja dekoracija ruze i zeko

Etažer za kolače

Raznobojna jaja, gnijezda i grančice neka vam posluže kao dekor koji ćete rasporediti po etažeru.

dekoracija za sto vaskrs etazer

Vaze od ljuske jajeta

Za manji sto biće dovoljna ovakva preslatka dekoracija za koju vam je potrebna ljuska jajeta koju ćete iskoristiti kao vazu tako što je stavite na stalak za jaja, napunite vodom i u nju stavite proljetno cvijeće.

vaza od jajeta

Šlajer cvijeće i leptirčići

Teglicu ofarbajte pa u nju stavite šlajer cvijeće. Dodajte i nekoliko papirnatih leptirova.

slajer cvijece dekoracija za sto

Mali vrt na stolu

U plitkim saksijama posadite pšeničnu travu, a kada poraste dodajte cvijeće sa skraćenim peteljkama i jaja. Ova dekoracija je posebno pogodna za veće i duže stolove.

dekoracija za sto uskrs cvijece

Monohromatska elegancija

Za sofisticiran izgled na bijelo postolje za tortu stavite plastične posude koje ste napunili običnim bijelim jajima i u njih postavili bijele tulipane.

dekoracije za sto bijele

Dekoracija stola za rođendan

Rođendani su uvijek razlog za veselje i okupljanje porodice i društva. Ako ste rođendansku zabavu odlučili prirediti u svom domu, osim ukusne hrane, pića, torte i kolača znajte da je u centru pažnje i rođendanski sto.

Ukoliko je u pitanju dječji rođendan, sto treba da bude što šareniji i veseliji. Svako dijete razveseliće papirnati tanjiri i čaše sa likovima iz ctanih filmova, baloni, pinjata i naravno torta sa svjećicama. Štaviše, kao temu zabave možete odbrati omiljeni crtani film djeteta i sve uskladiti s njim.

Dekoracija stola za rođendan odrasle osobe nema pravila, jer sve zavisi od afiniteta slavljenika. Neki će se radije odlučiti za švedski sto na koji će poredati ukusne mini zalogaje, dok oni koji proslavljaju rođendan u doba kada je temperatura ugodna za boravak na otvorenom, rođendanski ručak odluče poslužiti u svom vrtu.

Evo nekoliko ideja za rođendansku proslavu:

dekoracija stola za rodjendan

dekoracija stola rodjendanska

dekoracija stola za rođendan 4

dekoracija stola za rođendan

dekoracija stola za rođendan 3

rodjendanski sto

rodjendanski sto dekor

rodjendanski sto