Ideje za dekoraciju stola: Jednostavna elegancija

dekoracija-stola-za-praznike

Sezona priprema za praznike je počela. Bar ako ćemo suditi prema prodavnicama kućnog dekora čiji se izlozi već sijaju od raznih kuglica, firgurica i ostalih novogodišnjih dekoracija.

Zato ćemo vam svaki dan predlagati nove ideje i savjete za prazničnu dekoraciju doma, a koje ne podrazumjevaju kupovinu novih dekoracija, ni ponavljanje već viđenih ideja za praznični dekor.

Ništa više ne upotpunjava svečanu prazničnu atmosferu kao lijepo postavljen sto. Bilo da priređujete romantični objed za dvoje, porodičnu večeru, slavu ili švedski sto za žurku, dekorisan sto uvijek će učiniti da još više uživate u zajedničkom druženju.

jednostavna-dekoracija-stola

Dobro postavljen sto upotpunjuje cjelokupni ambijent prostorije za jelo, ali i ugođaj i doživljaj poslužene hrane i pića. Slijedi nekoliko savjeta koji će vam pomoći da postignete ono što želite prilikom ukrašavanje stola za ručavanje.

Jednostavna elegenacija

Prije svega, kako god uredili svečani sto, najvažnija je udobnost i funkcionalnost. Dekoracije na stolu neće imati smisla ako nemate dovoljno mjesta za opušteno ručanje.

Zato, ako ne poslužujete jelo u slijedovima, nego servirate sve na sto, dekoracije svedite na minimum. Tek platnene salvete lijepo složene sa zanimljivim prstenovima za salvete mogu biti sasvim dovoljan i decentan detalj.

praznicna-dekoracija-stola

Ovome će svakako pribjeći i ljubitelji minimalizma, koji će birati posuđe svedenih oblika, a kao ukras postaviti jednu elegantnu vazu, zanimljiv ukras ili jedinstven aranžman od nekoliko bogatijih mirisnih svijeća postavljenih na centralnom mjestu na stolu.

kako-dekorisati-sto

Ukoliko postavljate nadstolnjak, neka bude od kvalitetnog materijala, lijepog dezena ili zanimljive izrade.

Dodatno se možete poigrati postavljanjem ubrusa i escajga koji ne mora nužno podlijegati pravilima bontona ako večera nije formalna, na primjer satenskom vrpcom uvežite escajg ili ubrus na koji ćete staviti po jednu zelenu borovu grančicu, cvijet ili poklončić.

lijepo-uredjenje-stola