Da li znate šta sve može izazvati požar u kući?

Prošle sedmice na internet platformi Reddit jedan korisnik je objavio fotografiju iz svog doma sa uznemirujućom porukom.

Naime, fiotografija prikazuje štetu koju je uzrokovao manji požar u njegovom domu, a za koji je, ni manje, ni više, kriva – staklena kvaka na sobnim vratima!

uzrok pozara

Da, dobro ste pročitali, požare u kući ne uzrokuju samo svijeće, loše instalacije i oštećeni kablovi, u ovom slučaju to je bila staklena kvaka kroz koju su sunčevi zraci izazvali požar.

Pored staklenih kvaka, i staklene tegle, akvarijumi, ogledala, postakljeni namještaj, kristalne kugle, pa čak i sunčanice… mogu izazvati požar. Kada se svjetlo prelama kroz stakleni predmet može se toliko ugrijati da može stvoriti plamen.

Iako se ovakvi požari rijetko dešavaju, londonski vatrogasci su smatrali da su dovoljno česti pa su 2015. izdali upozorenje. Nakon velikog požara koji je uzrokovala tegla od Nutelle, vatrogasci iz Londona su kazali da je u ovom gradu od 2010. do 2015. godine 125 manjih požara uzrokovalo prelamanje svjetla.

Vatrgosci su tada pozvali na oprez i korištenje detektora za dim, jer ovo nije samo mit.