Evo koliko često bismo trebali mijenjati peškire

peskiri

Peškiri koje koristimo svakodnevno savršena su podloga za razmnožavanje gljivica i bakterija, a na njima se skupljaju mrtve stanice kože, fekalni i urinarni sekret, sekret iz nosa, kao i brojne druge klice iz kupaonice.

Naravno, većina tih klica ne mogu nam naštetiti, jer su prirodno dio našeg tijela, ali činjenica da se razmnožavaju rapidnom brzinom ipak bi nas trebala brinuti. Stoga, koliko bismo često trebali mijenjati i prati ručnike?

“Ovisno o tome za šta ih koristite. Ako je riječ o peškirima za tijelo, koje nakon korištenja sušite na radijatoru, ne bi ih trebali koristiti više od tri puta za redom. Male peškire koje koristite za brisanje ruku trebali bi prati i češće. Oni se lakše zaprljaju jer ih koristimo i nekoliko puta dnevno, stoga ih treba mijenjati svaki dan. Ako se iz peškira širi neugodan miris, to je znak da su se na njemu razmnožile mikrobe i trebalo bi ga odmah oprati”, rekao je za Business Insider patolog i mikrobiolog Philip Tierno.

On objašnjava kako su peškiri idealno mjesto za razmnožavanje klica, zbog toga što su uslovi za to na njima potpuno idealni: voda, visoka temperatura, kisik, hrana i neutralni pH faktor – sve to potiče njihov rast.

Jer, kada sušimo vlagu s tijela, odumrle stanice kože koje se nalaze na njoj prenosimo na površinu ručnika. I upravo su one idealna hrana mikrobima. Stoga bismo peškire trebali mijenjati češće nego što to inače radimo. Peškire za lice bi, tako, trebalo mijenjati često kao i ručnike za tijelo – nakon tri korištenja, zbog toga što mogu sadržavati tragove krema, ulja, losiona i šminke, a time nije poželjno prelaziti po očima i usnama.