Staze i tepisi: Vodič za kupovinu

staze i tepisi

Odabir i kupovina odgovarajućih tepiha za dom zna biti itekako složen zadatak. Toliko različitih stilova, načina tkanja, boja i materijala, da vam najradije dođe da kupite jednobojni i najjednostavniji model tepiha na koji naiđete i sačuvate vrijeme i novac, zar ne? Ili da se odlučite za podove bez tepiha?

Staze i tepisi su jedna od najvećih investicija koje ćete napraviti u svom domu, a ne zaboravite da oni osim što dekorišu, takođe povećavaju komfor i čine dom toplijim u hladnim danima. Mnogi se često oslone i pokleknu pred preporukama prodavača, koji uz najbolje namjere ne može znati kakav tepih najviše odgovara potrebama i stilu uređenja kupca.

Dobro odabran tepih upotpuniće sobu i dovesti je do savršenstva, dok neodgovarajući može unijeti potpuni nesklad ili učiniti da soba izgleda nadovršeno.

staze i tepisi izbor

Ovaj tekst će vam dati osnovne informacije o materijalima tepiha, kako odabrati tepih za različite sobe i na šta sve trebate obratiti pažnju prilikom kupovine.

Zato, ako ste u potrazi za novom stazom ili tepihom uvijek obratite pažnju na ove stvari:

Životni stil:

Razumijevanje kako se tepih uklapa u vaš životni stil i potrebe, olakšaće vam izbor:

 • Imate li djecu ili kućne ljubimce? Onda odaberite izdžljiv tepih koji je jednostavan za čišćenje. Izbjegavajte skupe i luksuzne tepihe poput vunenih, bar u najprometnijim sobama jer se takvo ulaganje ne isplati.
 • Starijim i osobama sa posebnim potrebama koji se kreću uz pomoć hodalice ili kolica tepih sa dužim vlaknima i neosiguranim rubovima može predstavljati opasnost od zapinjanja i padanja. Birajte tanje tepihe koji idu pod namještaj.
 • Oni s alergijama bi trebali obratiti pažnju na materijal od kojeg je tepih napravljen. Za njih su najbolji tepisi od prirodnih materijala i oni koji ne skupljaju previše prašine.

Mjesto postavljanja:

Različite prostorije zahtijevaju i različite vrste tepiha, ali o tome ćemo opširnije u nastavku.

 • Prometna soba – izdržljivost i čišćenje su prioritet.
 • Često prljanje – birajte vlakna koje se lako čiste, kao što su vuna i većina sintetičkih materijala
 • Osvjetljenost – ako je tepih stalno izložen sunčevoj svjetlosti, boja će izblijediti

Boja i dizajn

Boja je prva stvar koju primjetite u enterijeru, bez obzira da li je u pitanju tepih ili namještaj. Ovo su jednostavne strategije za uklapanje tepiha u enterijer:

 • Ako su zidovi i namještaj u neutralim tonovima, tepih sa upečatljivim uzorkom ili jarkim bojama razbiće monotoniju, unijeti živost i kontrast u sobu.
 • U suprotnom slučaju, kada su zidovi i namještaj u više boja birajte jednobojni ili neutralni tepih sa mirnijim uzorkom, kako soba ne bi izgledala “pretrpano”.
 • Tamni zidovi, namještaj ili tepisi mogu učiniti da mala soba izgleda još manja dok svjetlije boje vizuelno otvaraju prostor.
 • Uskladite boju tepiha sa bojama dekora su sobi, poput jastučića ili zavjesa.
 • Kako je tepih jedan od najvećih komada “namještaja” u prostoru, nemojte zaboraviti uzeti u obzir boje podova i zidova. Ipak, nemojte se bojati kontrasta jer jarko obojeni tepih na blijedom podu može prostoriji dati sasvim novi izgled.
 • Ako želite šareni tepih sa mnoštvo detalja, najlakše je njega odabrati prvog pa onda u skladu s njim birati namještaj.

Veličina

U dnevnoj sobi i trpezariji tepih bi trebao da odgovara veličini prostora za sjedenje, što ne mora nužno biti cijela soba. U najboljem slučaju, sav nameštaj bi trebao biti na tepihu ili bar prednje noge namještaja. Bitno je da kada se sjedi noge dodiruju tepih a ne pod.

Kada je tepih ispod trpezarijskog stola, treba biti dovoljno velik da stolice kada se izvuku budu na njemu i ne zapinju za rubove,

Kada prostor za sjedenje zauzima cijelu sobu, kao što je često slučaj, pazite na orijentaciju tepiha: kvadratne sobe izgledaju sjajno sa kvadratnim ili okruglim tepisima dok sobama u obliku pravougaonika odgovaraju tepisi istog oblika i orijentirani u istom smjeru.

Više o pravilnom pozicioniranju i veličinama tepiha pročitajte ovdje.

Sad ćemo se kratko osvrnuti na materijale od kojih staze i tepisi mogu biti napravljeni.

Tepisi od vune

Vuna je prirodan materijal kojeg odlikuje odlična izdržljivost, otpornost na vatru, dobro primanje boje i mekoća. Ona simboliše luksuz, toplotu i kvalitet a tepih od vune je zdrav i udoban izbor za podove koji pruža zvučnu i toplotnu izolaciju dopuštajući prostoriji da ostane ugodne temperature.

Zbog svog jedinstvenog svojstva zadržavanje vlage, tepih od vune je manje sklon statičkom elektricitetu, što pruža sigurnije radno okruženje na mjestima gdje je statički elektricitet od posebne važnosti kao što su prostorije sa osjetljivom elektroničkom opremom.

Još jedna prednost je što tepisi od vune efikasno upijaju potencijalno štetne polutante iz vazduha, pa se na taj način mogu smatrati pročišćivačima.

tepih od vune

Kada se pomiješa sa sintetičkim vlaknima, trajnost vune se povećava pa su vuneni tepisi najčešće mješavina 80% vune i 20% sintetičkih vlakana. Tepisi od čiste vune su relativno skupi najviše zbog troškova obrade a ne samog materijala, pogotovo oni ručno tkani.

Linjanje vlakana je česta stvar na koju se vlasnici ovakvih tepiha žale. Radi se o uobičajenoj pojava a ona zavisi od kvalitete i načina izrade, tj. da li su petljice vune vezane za podlogu ili su lijepljene. Redovnim usisavanjem i održavanjem vuneni tepih godinama može izgledati kao nov.

Kako održavati tepih od vune?

• Usisavajte često i temeljno
• Mineralna voda dobro uklanja mrlje
• Ukoliko na tepih od vune prospete tečnost, nemojte je trljati kako biste izbjegli širenje mrlje, već je upijte krpom ili papirnatim ubrusom te čistite od ivica prema centru mrlje
• Koristite blagi detrdžent pomiješan sa toplom vodom i nemojte previše močiti tepih
• Nemojte koristiti oštre četke jer mogu oštetiti vunu
• Dubinsko pranje se preporučuje jednom godišnje
• Aerosol šamponi se takođe mogu koristiti za lako čišćenje vunenih tepiha

Tepisi od jute

Ako ste ljubitelj prirodnih materijala i jednostavnosti, podove prekrijte tepisima od jute. Kako se vlakna jute mogu bojiti i tkati na razne načine, svako će sigurno pronaći odgovarajući.

Tepisi od jute izuzetno su izdržljivi, dugotrajni i laki su za održavanje. Sigurni su i za osobe sa alergijama jer zbog prirodnog porijekla vlakana ne izazivaju nikakve alergijske reakcije.

tepisi od jute

Kvalitetan tepih od jute odaje sjaj, mekoća i boje od sivo-zelene,žute do srebrnosive dok su oni nekvalitetniji sivi ili smeđkasti te bez sjaja. Osjetljivi su na vlagu, pa je tepihe i staze od od jute najbolje držati podalje od kupaone.

Kako održavati tepihe od jute?

 • usisavajte ih najmanje jednom sedmično s obje strane
 • osjetljivi su na vlagu, pa ako se smoče, tečnost treba odmah posušiti krpom i fenom
 • mrlje je najbolje ukloniti mlakom vodom u koju ste sipali detrdžent

Tepisi čupavci

Tepisi koji odišu mekoćom i toplinom, popularni čupavci, prepoznatljivi su po dugim trakicama. Iako izgledaju pomalo retro, dobro se uklapaju i u moderne stilove uređenja. Mogu biti od sintetičkih i prirodnih materijala – vune a najkvalitetniji čupavi tepisi su originalni belgijski „šegi“ tepisi.

tepih cupavac

Najčešće se postavljaju u dnevne i spavaće sobe te kupaone.

Tepih čupavac je tu da se istakne, stoga ga nemojte skrivati pod namještajem. Monotoniju i minimalizam odlično će razbiti tepih čupavac u jarkim bojama.

Kako se održavaju tepisi čupavci?

 • Tepih čupavac od vune je najbolje odnijeti u servis, suvo oprati praškom ili granulama te parnim čistačem
 • Pored usisavanja, treba ih i istresati
 • Mrlje tretirajte sa malo alkohola i vode ili blagim rastvorom deterdženta
 • Sintetičke čupave tepihe možete prati vodom ili na suvo, a kad ga perete vodom dobro ga isperite, po potrebi i nekoliko puta

Krzneni tepisi

Iako materijale poput kože, drveta i kamena povezujemo sa tradicionalnim i rustiklanim enterijerima, krzneni tepisi mogu fantastično izgledati i u savremenim domovima. Svojim nepravilnim oblicima doprinose elegantnom i sofisticiranom izgledu a razlikuju po vrsti i stilu. Mogu biti izrađeni od kože i krzna različitih životinja, a na tržištu se mogu pronaći i imitacije.

Kožni tepih ne podnosi sljedeće stvari:

 • Ne izlažite ga direktnom suncu, jer će ga isušiti i prouzrokovati pucanje i savijanje rubova.
 • Ne stavljajte kožni tepih ga na prometna mjesta, često gaženje može izazvati linjanje. Takođe izbjegavajte postavljajte teškog namještaja na njega.
 • Sobe sa puno vlage nisu dobro mjesto za kožne tepihe jer može doći do razvoja plijesni i slabljenja strukture kože.

Najkorišteniji krzneni tepisi su oni do kravlje i ovčje kože.

tepih od kravlje koze

Tepisi od kravlje kože su izdržljivi i dugotrajni a svaki je unikatan zbog prirodnih karakteristika kože: boje, mrlja i veličine. Prirodno dolaze su crnoj, bijeloj, smeđoj ili kombinaciji tih boja a mogu biti i obojeni. Najbolje se uklapaju u radne, spavaće i dnevne sobe.

Čupavi tepisi od ovčje kože se često koriste u spavaćim i dječjim sobama ili ispred kamina. Prostirke od ovčje kože osim što su dekor na podu, postavljaju se i preko stolica ili drugog tepiha. Za ovakve tepihe preporučuje se hemijsko čišćenje.

krzneni tepisi

Ako ste ljubitelj golih podova i parketa, umjesto tepiha postavite samo kravlju prostirku.

Kako održavati kožni tepih?

 • Usisavajte i nježno četkajte niz dlaku.
 • Možete ga obrisati vlažnom (ne mokrom) krpom ali nikako prati u mašini.
 • Povremeno ga istresite.
 • Vlažne mrlje nemojte trljati već obrišite papirnatim ubrusom pa očistite krpom i blagim deterdžentom.
 • Pomiješajte 5% bijelog sirćeta i 95% vode u sprej bočici. Pošpricajte po tepihu, obrišite spužvicom i posušite krpom. Na taj način ćete osvježiti kožni tepih i neutralizovati neugodne mirise.
 • Trik za savijene rubove – navlažite rub tepiha pa ispod i iznad njega postavite peškir. Na to postavite nekoliko teških knjiga i ostavite preko noći. To je sve, rubovi će ponovo biti ravni!

Sintetički tepisi

Sintetička vlakna se dobijaju od nafte ili uglja a u njih spadaju poliesterska i polipropilenska vlakna, najlon, akrilna vlakna. Sintetiči tepisi su jeftini i pogodni za sve koji imaju kućne ljubimce i očekuju jednostavno održavanje.
Najlon je vrlo čest materijal za izradu tepiha zbog svoje izdržljivosti i otpornosti na habanje.

Polipropilen je materijal koji se jos više koristi od najlona jer je dosta jeftiniji. Vrlo je izdržljiv, otporan na vlagu i upijanje mrlja. Ovi tepisi imaju postojanu boju a jedina mana im je laka zapaljivost.

sinteticki tepisi

Poliester nije mnogo otporan, pa se često kombunuje sa drugim vlaknima, a po izgledu je najsličniji vuni. Njihova cijena je pristupačnija, manje stvaraju bakterije i bacile. Takođe, ne mogu se ofarbati flekama od hrane i podobni su za agresivije čišćenje i održavanje. Sintetički tepisi ne mogu da se ofarbaju flekama od hrane, podobniji su za agresivnije čišćenje i održavanje.

U nastavku pročitajte kakvi tepisi odgovaraju različitim sobama u domu.

Tepisi za dnevnu sobu

Najčešća dilema pri odabiru tepiha za dnevnu sobu jeste da li bi sto i garnitura za sjedenje trebali biti na tepihu. Iako je uglavnom riječ o ličnim preferencijama, poželjno se da se oni nalaze na tepihu.

Različite veličine tepiha daju različite ugođaje u sobu, npr. veliki tepih uokviruje prostor za sjedenje te pruža tradicionalan i umirujući efekat dok je manji tepih ispod kafe stolića dovoljan za male dnevne sobe uređene savremeno i minimalistički.

tepisi za dnevnu sobu

Vrlo popularan izbor koji predstavlja kompromis između ove dvije opcije je ostaviti samo prednje noge garniture za sjedenje na tepihu.

Izbjegavajte postavljanje vrlo malih tepiha ispred kauča samo zato da pod ne bi ostao prazan – izgledaće kao otirač. Ako se radi o maloj dnevnoj sobi, tepih treba biti dovoljno širok i dugačak da na njega stanu noge kafe stolića.

tepisi za dnevnu sobu mali

Veliki tepisi odgovaraju većim dnevnim sobama i lijepo objedinju prostor. Najbolje je da rub tepiha završava bar 15 cm od zida sa svih strana. Ako imate namještaj postavljen uz zid, poput komoda i ormara, najbolje je rješenje da ne stoji na tepihu. Naravno, to neće izgledati ružno ali nije praktično zbog pomjeranja i balansa namještaja pa ako su samo prednje noge na tepihu, ispod zadnjih postavite podmetače.

tepih u dnevnoj sobi

Možda ćete biti u iskušenju da u dnevni boravak postavite tepih upečatljive i jarke boje, ali takve boje znaju brzo dovesti do zasićenja. Osim ako vam nije namjera da taj tepih imate godinama, bolje je odaberete neutralne nijanse i dodate prostirku ili stazu jačih boja. Dobro osvijetljene sobe mogu podnijeti tamnije boje tepiha.

Ako vam to prostor dopušta, stavite više manjih tepiha. Tepisi za dnevnu sobu u slojevima su takođe trend, pa ako želite eksperimentisati kombinacije su beskonačne.

Tepisi za spavaću sobu

Kada opremate spavaću sobu, cilj bi trebao biti dekor koji stvara opušten i miran ugođaj. Vodeći se time, poželjno je da su tepisi za spavaću sobu mekani i udobni pod stopalima.

tepisi za spavacu sobu cupavi

Za tepihe u spavaćim sobama postoje dvije popularne opcije – jedna je da se postavi kvadratni tepih koji će se protezati ispod i oko kreveta a druga je postavljanje staza sa obje strane kreveta.

Staze i tepisi u spavaćoj sobi trebaju biti u skladu sa zidovima i posteljinom, a kako je ovo prostorija sa malo namještaja tepih može biti i fokusna tačka.

staze za spavacu sobu

Tepisi od vune i tepisi čupavci su idealni za spavaću sobu, a ako tražite nešto jeftinije odaberite tepih od najlonskih vlakana jer je jako mekan.

Tepisi za hodnik

Složićete se da je veoma iritantno kada tepih zapinje ili se podvrće svaki put kada se otvaraju ulazna vrata. Precizno izmjerite hodnik i izračunajte dimenzije za tepih ili stazu kako bi se sva vrata mogla nesmetano otvarati.

Tepisi za hodnik će se najviše prljati jer se po njima najčešće hoda u obući, planirajte da će se na tepihu naći blato, voda i snijeg. Zato treba birati materijale koji se lako čiste, kratka vlakna i tamnije boje kako bi se mrlje što manje primjećivale. Takvi su staze i tepisi od jute ili sintetičkih materijala. Bilo bi dobro da staze i tepisi u hodniku imaju gumenu podlogu protiv klizanja.

tepih od jute za hodnik

Namještaj u hodniku ne bi trebao biti na tepihu. Za duge i uske hodnike najbolje su staze a kvadratnim i većim hodnicima odgovara okrugli tepih. Bitno je da je proporcionalan sa hodnikom.

tepisi za hodnik okrugli

Pored ovih praktičnih stavki, nemojte zaboraviti na estetiku jer su tepisi za hodnik jedna od prvih stvari koja se vidi na ulazu u vaš dom i iz tog razloga bi trebali biti u skladu sa stilom uređenja ostatka enterijera.

Kuhinjski tepisi

Pretpostavljamo da kuhinja nije prva prostorija na koju pomislite kada opremate kuću tepisima, ali ne bi smjela biti zanemarena jer upravo je ona centar i često najprometnija soba.

Kuhinjski tepisi čine čuda kad je u pitanju dodavanje boje, stila i toplote u kuhinjski prostor. Nemojmo zanemariti ni udobnost koja je potrebna prilikom dužeg stajanja tokom pripremanja jela.

kuhinjski tepisi

Kuhinja je mjesto gdje će često doći do prosipanja tekućina i prljanja hranom, a različita vlakna nude i različitu otpornost na mrlje.

Polipropilen je jedan od najotpornijih materijala na raspolaganju, pa se može činiti kao dobar izbor, ali oprez – nije otporan na ulje, upija ga pa se takve mrlje teže skidaju.

Poliester je isto tako otporan materijal a za razliku od polipropilena ne upija ulje pa je možda i najbolji izbor za kuhinju. Zbog lakšeg održavanja, sintetički kuhinjski tepisi imaju prednost nad prirodnim, osim kad su u pitanju tepisi od jute, konoplje ili bambusa.

kuhinjski tepisi od jute

Kuhinjski tepisi bi trebali patiti oblik trpezarijskog stola, pa tako okrugli tepisi odgovaraju istim takvim trpezarijskim stolovima, a bez obzira na oblik on bi trebao biti dovoljno velik da stolice kada se izvuku ne prelaze njegov rub.

Možete kombinovati i tepih sa stazom postavljenom ispred kuhinje.

staze i tepisi za kuhinju

Tepisi za dječju sobu

Idealan tepih za dječju sobu je onaj koji se sam čisti, ne ostavlja mrlje i zagarantovano uklanja sve neugodne mirise. Nažalost takav još ne postoji, a kako biste se snašli među brojnim opcijama na tržištu odgovorite na sljedeća pitanja:

1. Je li tepih praktičan i udoban?

Djeca najviše vremena provode na podu u igri, pa se tepisi za dječju sobu brzo prljaju. Zato je bitno odabrati izdržljiv tepih koji se lako održava, a koji će istovremeno biti udoban i topao.

tepisi za djecju sobu djevojcice

2. Ima li dijete alergije?

Odabir prirodnih vlakana poput vune može biti dobar izbor ako dijete pati od alergija. Kraća vlakna manje skupljaju prašinu, pa je bolje odabrati niži gazeći sloj.

3. Estetika?

Šareni tepisi i staze sa veselim dezenima osim što će sakriti mrlje vjerovatno će se svidjeti i djetetu. Ako ga ne planirate mijenjati u narednih nekoliko godina, odaberite neutralniju temu i geometrijske uzorke kako bi odgovarao djetetu kad malo poraste.

Tepisi za kupaonu

Odabir pravog tepiha, odnosno prostirke može biti odličan prvi korak u dekorisanju i pretvaranju kupaone u prostor za uživanje.

Više nego u bilo kojoj prostoriji, ovdje je važna izdržljivost podne prostike jer je kupaona nepovoljan prostor za nju. Vlaga u zraku nakon tuširanja i voda koja kaplje na nju može skratiti vijek trajanja određenih vlakana.

tepisi za kupaonu

Staze i tepisi za kupaonu se najčešće izrađuju od najlona, poliestera i polipropilena zbog otpornosti na plijesan. Sintetička vlakna poput ovih ne upijaju vodu kao prirodna, što znači da se brzo suše i dugotrajni su.

Pamučne prostirke, iako upijaju vodu tanje su pa se brže suše. Osim toga, mogu se prati i u mašini. Međutim ako se pod ne briše i često je mokar, neće dugo potrajati.

staze za kupaonu

Bilo da su tepisi za kupaonu postavljeni ispred lavaboa ili uz kadu, zbog sigurnosnih razloga ne bi smjeli biti klizavi. Zato zapamtite da je u kupaoni najbolje imati prostirku sa gumenom podlogom.

Preveliki tepisi i staze u kupatilu učiniće da ono izgleda skučeno, a premala prostirka neće služiti svrsi. Za one koji ne mogu pronaći jednu prostirku ili stazu odgovarajuće veličine i oblika postoje setovi posebno izrađenih prostirki za kupatilo koji se mogu naći u raznim bojama i materijalima.