“Čudesne šume” u Holandiji

Pre nekoliko dana je u Utrehtu, u Holandiji predstavljen završetak prve faze projekta “Wonderwoods”, koji će se po završetku izgradnje 2024. godine sastojati od dva asimetrična zelena tornja.

Prvi toranj nazvan “Wonderwood Vertical Forest” je delo arhitektonske kompanije Stefano Boeri Architetti. Ova nova vertikalna šuma će ići do visine od 105 metara, a glavna inspiracija joj je poznata Bosco verticale (Vertikalna šuma) iz Milana, sagrađena 2014.godine.

 

Wonderwoods.net

Drugi toranj će biti visine 73 metra, i njega je projektovala kompanija MVSA Architects.

Projekat „Wonderwoods“ će se prostirati na površini od 65,000 m2, i imaće na raspolaganju oko 200 stanova, namenjenih za prodaju i iznajmljivanje, kancelarijske prostore sa krovnim parkom i restoranom, teretanom, podzemnom garažom za automobile i bicikle sa neizostavnim punionicama za električna vozila, kao i drugim prostorima komercijalne namene u prizemlju.

Njegovoj atraktivnosti svakako će pridoneti bujno zelenilo prvog tornja – vertikalne šume sa ukupno 360 stabala, 9.640 grmova i 10.000 raznih biljaka koje će zajedno činiti urbanu šumu ekvivalentnu šumskoj površini veličine jednog hektara. Novi urbani ekosistem će godišnje proizvoditi oko 41 tonu kiseonika, i apsorbovati približno 5,4 tone CO2, kao i značajnu količinu zagađujućih čestica. Uz to, očekuje se kako će zelenilo na terasama uticati na postizanje ugodne mikroklime, čime će se značajno smanjiti temperaturne razlike enterijera i eksterijera, a proporcionalno tome smanjiće se troškovi energije potrebne za klimatizaciju.

 

Wonderwoods.net

 

Wonderwoods.net

 

Wonderwoods.net

 

„Wonderwoods donosi vegetaciju i živu prirodu u srce grada, čineći Utreht ne samo centrom plovnih puteva, već i biodiverziteta. Davanjem prostora novim ekosistemima u centru grada, projekat ima za cilj da postane primer izgradnje održive urbane četvrti rekao je arhitekta Stefano Boeri.

Drugi, niži toranj takođe će biti prekriven zelenilom, koje će rasti na suprotan način – iznutra prema spolja. Toranj je projektovan poput staklenika i imaće brojne (zimske) bašte, a njegovi ogromni prozori leti će se otvarati kako bi se njegova unutrašnja priroda povezala sa spoljašnjom.

E2 portal