Dani arhitekture Banja Luka 2019 od 13. do 19. maja

Istraživački centar za prostor sa ponosom predstavlja petu po redu arhitektonsku manifestaciju Dane arhitekture Banja Luka 2019, koja i ove godine okuplja protagoniste  arhitekture, kako iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, tako i iz zemalja regiona i Evrope.

U periodu od 13. do 19. maja, na više lokacija u gradu Banja Luka, promišljaće se tema stanovanja. Stanovanje je primarna i osnovna funkcija grada, koja čini preko 70% urbane strukture. Premda je tipologija stambenih objekta – u strukturi, programu i kroz eksperimente – pokazala najveći stepen otpora prema promjeni, ipak se sporo i neizbježno mijenja, u skladu sa novim društvenim fenomenima i prostorno-vremenskim odnosima.  Prateći aktuelne trendove, probleme i izazove sa kojima se susreću urbane sredine širom svijeta, pod temom „Re:housing“ /O stanovanju, Dani arhitekture Banja Luka razmatraju inovativne modele stanovanja, preispituju razvojnu transformabilnost stambenih [fizičkih] prostora, kao i suštinu stanovanja kao [emocionalnog, društvenog] procesa.

Dani arhitekture Banja Luka počinju u ponedeljak, 13. maja sedmodnevnom studentskom radionicom „Domesticate“ u ICP prostoru, te otvaranjem izložbe „Housing“ u 19 h u Muzičkom paviljonu. U isto vrijeme i na istom mjestu, u utorak 14. maja, održaće se promocija knjige „Budućnost stanovanja“, autora Borislava Petrovića, Ivana Raškovića, Dušana Stojanovića, Pavla Stamenovića i Dalije Dukanac, a u srijedu 15. maja, predavanje Siniše Cvijića povodom 100 godina Bauhausa. Srijeda je rezervisana i za urbanu šetnju koja prati stambenu arhitekturu moderne u Banjoj Luci (1929-1941).

Kruna sedmodnevne arhitektonske manifestacije jeste simopozijum Dana arhitekture Banja Luka. Tokom dva dana simpozijuma, 17. i 18. maja, u pozorišnoj sali dvorane „Obilićevo“, svoja iskustva i vizije o razvoju stambenih prostora i modela stanovanja, podjeliće neki od najpriznatijih arhitekata u domenu stambene arhitekture za proteklu godinu. Stručna javnost i publika imaće priliku da čuju Mirzu Mujezinovića (MALARCHITECTURE, Norveška), Luku Korlaeta (Hrvatska), Georgiosa Mitrouliasa i Michaila Raftopoulosa  (AREA Office, Grčka), Nermu Linsberger (NERMA LINSBERGER ZTGMBH, Austrija), Zorana Abadića i Jelenu Bogosavljević (1X2STUDIO, Srbija), Nevenku Mančevu Adžijevsku (Arhipunkt, Sjeverna Makedonija) i Tomaža Krištofa (Krištof studio, Slovenija). U okviru simpozijuma organizovan je i panel „Re:housing“, koji moderira Nevena Novaković (AGGF UNIBL), te serija kratkih prezentacija na Small-Scale bini gdje će se predstaviti Streha za vse (Slovenija), Small-scale projekat, ICP (Bosna i Hercegovina), Docexdoce B-H (Bosna i Hercegovina) i Twist Box (Srbija). U holu dvorane „Obilićevo“ tokom dva dana simpozijuma biće izloženi najbolji radovi pristigli u okviru konkursa „Re:housing“ (O stanovanju).

Simpozijum je praćen Mini salonom građevinarstva na kojem će se predstaviti kompanije Orfej, Fundermax, Baldinistudio, Alumil, Xella, Austrotherm, Feal, Kolpa san, Kronospan, Knauf, Baumit, Wienerberger, Velux, Splendor, Elgrad, GMP, Dako design i Elda Lux. Prvi dan simpozijuma, petak  17. maj,  završiće se druženjem na velikoj „Ruster“ žurci.

Sva dešavanja i najave možete pratiti na sajtu ​www. arch-days.com​, te na zvaničnoj Fejsbuk stranici događaja  ​Dani arhitekture – Banja Luka.