Komad namještaja koji sadrži sve što vam treba

Tim za arhitektonske projekte sa Instituta za tehnologiju iz Masačusetsa (MIT) izumio je fantastičan komad namještaja koji čini da prostor u malom stanu djeluje čak tri puta veće. Projekat “CityHome” osmišljen je kao odgovor na vječiti problem nedostatka životnog prostora u velikim gradovima.

“CityHome” je automatizovan multifunkcionalan element veličine ormara koji sadrži krevet, sto, koji služi kao radni i trpezarijski, klupu za sjedenje, kuhinju s proširivim pultom, ormar, kao i višenamjenski prostor za odlaganje.

Svaki od ovih elemenata se može aktivirati pokretima ruku, dodirom ili glasom. Kontrolni sistem s ugrađenim kamerama prepoznaje gestove, a zatim unutrašnji motori bešumno izvlače željeni element napolje. Tako se, bez ikakvog fizičkog napora, jednim pokretom ruke može izvući krevet ili sto, dok se drugim pokretom ruke vraća u početni položaj.

Dodatna prednost je što se cijeli modularni sistem može pomjerati za jedan metar dodirom na senzore koji su smješteni sa dvije strane sistema. To omogućuje da se po potrebi proširi prostor predviđen za multifunkcionalnu prostoriju sa jedne strane sistema, dok će se smanjiti kupatilo sa druge, i obrnuto.

Impresivan dizajn upotpunjen je neobičnom rasvjetom, kojom se takođe upravlja pokretima ruku, pa se u sobi veoma lako može stvoriti željeni ambijent.

Glavni istraživač Kent Larson objašnjava da je “CityHome” odlično rješenje za stanove u velikim gradovima, gdje desetina kvadratnog metra košta i do 1.000 dolara, pa je investiranje u tehnologiju znatno isplativije od kupovine i opremanja većeg stana.

mit-cityhome-modular-gesture-controlled-living-console-2

maxresdefault (1)

cityhome

3030991-poster-2014-05-22-181930