Beč gradi najviši neboder od drveta na svijetu

Iako arhitekte ističu ekološke prednosti gradnje ovog objekta od drveta, protivpožarci su zabrinuti.

Izgradnja nebodera XoXo, koji je planiran da bude izgrađen slijedeće godine, trebala bi da košta oko 60 miliona eura. Gradiće se u Beču u kvartu Seestadt Aspern, a planirano je da u njemu budu smješteni hotel, apartmani, restorani, velnes centar i kancelarijski prostor. Sa svojih 84 metra visine to će biti najviše neboder u svijetu napravljen od drveta.

Rüdiger Lainer and Partner planiraju da izgrade objekat od drveta – odnosno 76% materijala će biti od ovog prirodnog materijala.

Gradnjom drveta bi se izbjeglo 2.800 tona emisije CO2, što je ekvivalentno emisiji ovog štetnog gasa pri vožnji automobila 25 kilometara na dan, 1.300 godina.

Vođa projekta Caroline Palfy, ističe da je njena firma izabrala drvo zbog svojih ekoloških prednosti.

“Mislim da je važno da od 2014. svi mislimo na drugačiji način. Imamo drvo, koje je savršen materijal za izgradnju. Ono je korišćeno pre 200 godina i bilo je savršeno onda i savršeno je i sada.“, rekla je Caroline.

XoxoProject-630x985

Oprez od požara

Od stručnjaka iz protivpožarne oblasti stiže zabrinutost, kao i uvijek kada je u pitanju izgradnja objekata velike spratnosti. Međutim ovde postoji i dodatni faktor u vidu materijalizacije. Oni smatraju da izvođači i projektanti prvobitno moraju sprovesti testove kako bi došli do prave kombinacije betona i drveta. Takođe, misle da je neophodno razviti još pouzdaniji sprinkler sistem. Ako svi testovi budu prošli uspješno, protivpožarci tvrde da će ovo biti ozbiljan i uspješan projekat.

Crv sumnje javlja se i kod lokalnih političara, koji su imali primjedbe i na ranije objekte veće spratnosti u Beču. Opisali su njihovu visinu kao „pretjeranu“ i žalili se da ovi objekti nisu bili sadržajno ispunjeni.

Međutim na ovakav komentar političara, Katrina Riedl, potparol austrijske narodne partije kaže: Beč nije grad nebodera, ali inovacija je dio našeg grada i zato zašto ne probati nove stvari.

XoxoProject1-630x620

Izvor – gradnja.rs