Marelj: Liderska pozicija Mlijekoprodukta je rezultat kontinuiranog unapređenja poslovanja

Vodeća mljekara u BiH Mlijekoprodukt iz Kozarske Dubice, koja posluje u okviru regionalnog lidera Imleka, ove godine obilježava 20 godina postojanja i rada.

Godinu koja je već na izmaku obilježili su izuzetni poslovni uspjesi i osvajanje liderske pozicije na teritoriji cijele BiH. Umjesto proslave, u kompaniji je odlučeno da se ovaj značajan jubilej obilježi kroz brojne društveno odgovorne kampanje i donacije. Tim povodom, direktorica Mlijekoprodukta, Rankicom Marelj, osvrnula se na dosadašnje rezultate u poslovanju kompanije.

Da krenemo od značajnog jubileja i obilježavanja 20 godina postojanja Mlijekoprodukta – koji su to ostvareni rezultati na koje ste najviše ponosni u proteklom periodu?

MARELJ: Veliko nam je zadovoljstvo što smo uspjeli da se izborimo za vodeću poziciju na tržištu, jer je to dokaz da naši kontinuirani napori sa ciljem unapređenja poslovanja u svakom segmentu idu u dobrom smjeru. Takođe, to je i jedna vrsta obaveze da pratimo i primjenjujemo najnovnije trendove u oblasti mliječne industrije i na taj način izrazimo poštovanje prema našim potrošačima bez kojih ne bismo bili tu gdje jesmo, ali i prema svim saradnicima u lancu proizvodnog procesa, a posebno ističemo partnersku saradnju sa našim farmerima sa kojima zajedno kreiramo aktivnosti u cilju jačanja i stabilnosti cijelog mljekarskog sektora. Mnogo je stvari na koje možemo biti ponosni, ali bih istakla to što smo uspostavili jedan potpuno zaokruženi proces počevši od unapređenja kvaliteta sirovog mlijeka, pa sve do vrhunskog kvaliteta proizvoda koje naši kupci biraju na policama trgovina.

Interesantno je da ste odlučili da umjesto organizovanja proslave povodom obilježavanja jubileja, ta sredstva preusmjerite u brojne donacije. Koje su to društveno odgovorne kampanje realizovane tokom ove godine?

MARELJ: Opredjeljenje naše kompanije je da značajnu pažnju u svom poslovanju posvetimo upravo društveno odgovornim kampanjama. Brojne aktivnosti koje smo realizovali imaju za cilj poboljšanje uslova u kojima odrastaju naši najmlađi. U aprilu mjesecu ove godine, u saradnji sa Gradom Banjaluka, donirali smo dječije igralište u Parku „Mladen Stojanović“. Realizovali smo i brojne donacije naših proizvoda u školama i vrtićima širom BiH, a sve sa ciljem podizanja svijesti mališana i njihovih roditelja o značaju konzumacije mlijeka i mliječnih proizvoda posebno u periodu odrastanja. Na početku tekuće školske godine, podijelili smo školski pribor velikom broju đaka prvaka, a u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ iz Kozarske Dubice kompletno smo, novim namještajem, opremili jednu učionicu za prvačiće i donirali sredstva na nabavku elektronske rampe na ulazu u školu. Imajući u vidu da smo društvo sa negativnim prirodnim priraštajem trudimo se da kroz brojne donacije i aktivnosti pomognemo višečlanim porodicama jer smatramo da zaslužuju veću pažnju i stalnu podršku cijelog društva. Naravno, tu je i odlična saradnju s Domom za djecu bez roditeljskog staranja „Rada Vranješević“ kojem već godinama unazad kontinuirano doniramo mlijeko i mliječne proizvode za svakodnevnu konzumaciju.

Pored brojnih kampanja usmjerenih prema najmlađima, značajna sredstva u ovoj jubilarnoj godini uložili ste i u razvoj lokalne zajednice i pomoć farmerima. O čemu je konkretno riječ?

MARELJ: U novembru mjesecu donirali smo novčana sredstva bolnici Gradiška za sanaciju pristupnog puta, ulaza u zgradu i izgradnju protivpožarnog puta ispred zgrade bolnice. Donirali smo i sredstva opštini Kozarska Dubica za izgradnju kružnog toka u centru grada, koji će rasteretiti i umnogome olakšati kretanje vozila.

Godinama unazad ulažemo sredstva za razvoj farmi, a samo u poslednje dvije godine uložili smo oko 1,2 miliona konvertibilnih maraka u nabavku mehanizacije za naše farmere kako bismo im olakšali i unaprijedili rad, ali i osigurali da otkupna sirovina bude još boljeg kvaliteta.

Kontinuirana ulaganja u usavršavanje proizvodnog procesa rezultirala su i brojnim nagradama za kvalitet proizvoda. Koje nagrade biste izdvojili kao najznačajnije?

MARELJ: Svaka nagrada nam je podjednako važna jer sve one predstavljaju potvrdu da se trud i rad isplate. Dobitnici smo brojnih nagrada za kvalitet naših proizvoda, a posebno nas raduju nagrade koje dobijamo od relevantnih domaćih institucija i sajmova. Od značajnijih priznanja ove godine istakla bih zlatne medalje za kvalitet proizvoda Vitalia Mileram i Vitalia Gusti jogurt, koje smo dobili na Gradačačkom sajmu šljive.

Ipak, svakom uspjehu prethodi dosta truda i zalaganja i suočavanja sa brojnim neplaniranim situacijama. Kako u vašoj kompaniji izlazite na kraj sa izazovima koje nameće tržište?

MARELJ: Moram istaći da je ova godina bila izuzetno izazovna u poslovanju Mlijekoprodukta. Početkom godine ponuda mlijeka na farmama sa kojih vršimo otkup mlijeka bila je daleko veća nego ranijih godina i ponuđene su nam količine koje su bile veće od onih koje su nam u tom momentu bile potrebne, ali smo i pored toga otkupili sve mlijeko sa svih farmi iz našeg sistema. Iz tog razloga sredinom godine smo se suočili sa velikim zalihama gotovih proizvoda i trebalo je naći način kako da se taj problem prevaziđe, što je bilone samo u našem direktnom interesu, već i u interesu naših dobavljača, odnosno farmera od kojih otkupljujemo mlijeko. Kroz značajno povećanje izvoza uspjeli smo da amortizujemo viškove i da na taj način obezbijedimo kontinuitet u otkupu mlijeka sa svih farmi koje ispunjavaju potrebne standarde kvaliteta. Podsjetiću vas da je Mlijekoprodukt među prvim mljekarama iz BiH kojoj je odobren izvoz proizvoda na tržište Evropske unije, što podrazumijeva da imamo proizvode vrhunskog kvaliteta i prema najstrožim evropskim standardima. Ove godine bilježimo značajno povećanje izvoza ne samo u zemlje EU nego i zemlje okruženja.

Za kraj, možemo li govoriti o nekim planovina za naredni period?

MARELJ: Naše poslovanje uvijek je usmjereno na unapređenje u svakom segmentu i to je ono što planiramo nastaviti i u budućnosti. U protekle tri godine investirali smo oko 20 miliona maraka u proizvodni proces, jer trendovi na tržištu zahtijevaju česte promjene i brza prilagođavanja pa je naša poslovna obaveza i namjera da se konstantno usavršavamo. Danas sa ponosom mogu reći da je Mlijekoprodukt u korak sa svim svjetskim i evropskim trendovima u proizvodnji mlijeka.

Trenutno imamo334 zaposlena, što je povećanje za osam odsto u odnosu na prethodnu godinu. Nastojimo da zaposlenima obezbijedimo najbolje okruženje za rad, i mogu reći da fukcionišemo kao jedna skladna cijelina što je rezultiralo vodećom pozicijom na tržištu koju planiramo dodatno da učvrstimo u godini koja je pred nama.