Mini hidroelektrana »Zapeće« puštena u rad

Mini hidroelektrana »Zapeće« instalisane snage 4MW, koja se nalazi na rijeci Ugar, na području opštine Kneževo, uz regionalni put R413, dionica Kneževo – Turbe, juče je svečano puštena u rad. Investitor MHE »Zapeće« je »EHE« d.o.o. Banjaluka koji je u vlasništvu »Interenerga«, člana austrijske grupacije Kelag.

Otvaranju su prisustvovali ambasadori Austrije i Slovenije, ministar industrije, energetike i rudarsta u Vladi RS, Petar Đokić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekolologiju, Srebrenka Golić, , rukovodstvo austrijske kompanije Kelag i njihove članice »Interenergo«, te brojni drugi gosti.

Planirana godišnja proizvodnja MHE »Zapeće« je 14 GWh, što je dovoljno električne energije za potrebe snabdijevanja 4.000 domaćinstva, što je kako je navela ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekolologiju, Srebrenka Golić od velikog značaja za ovu lokalnu zajednicu.

“Izgradnju ove mini hidrocentrale je realizovala građevinska operativa iz Republike Srpske a bilo je angažovano više od stotinu radnika.

Male hidroelektrane spadaju u obnovljive izvore energije koji se favorizuju jer nisu zagađivači i ne utiču na na klimatske promjene. Investitor je uložio 14 miliona eura u ovu mini hiodroelektranu, a u projektovanju su učestvovale i austrijske kompanije, dok su reviziju obavljale kompanije iz RS, a tehnički prijem Institut za ispitivanje materijala i građevinarstvo prilikom čega je angažovan veliki broj stručnjaka“ kazala je Golić.

Ona je naglasila da je prilikom izgradnje i eksploatacije ispoštovana studija uticaja na životnu sredinu odobrena od strane Ministarstva, uz predhodno održane javne rasprave, te rigorozne mjere određene od strane Ministarstva, a obavještena je i susjedna opština iz Federacije.

Ministar industrije, energetike i rudarsta u Vladi RS, Petar Đokić istakao je važnost izgradnje mini hidroelektrane za energetski sektor Republike Srpske.

“Ova mini hidroelektrana je važna za RS jer povećava njenu energetsku sposobnost zbog proizvodnje nove količine električne energije iz obnovljivih izvora. Za RS je izuzetno bitno da nastavimo graditi ovakve objekte kako bi sektor energetike nametnuli kao generator razvoja.
U RS su trenutno dodijeljene 123 koncesije za izgradnju raznih energetskih objekata, mahom hidrocentrala. Kompanija Kelag je sa svojom kompanijom Interenergo do sada investirala u izgradnju dva ovakva objekta oko 60 miliona KM. Trenutno se radi i jedan objekat na Sani, hidroelektrana Medna instalisane snage 4,9 MW i biće završena početkom 2017. godine“ rekao je Đokić.

Član Uprave Kelga-a Armin Wiersma je izjavio da su jako ponosni što su sa investicijama koje su započeli 2012. godine postali najveći privatni investitor iz inostranstva koji je investirao u obnovljive izvore energije.

„Izgradili smo dvije hidroelektrane, treća je u izgradnji, i na taj način smo doprinijeli zaštiti od klimatskih promjena. Nadam se da će ovo biti poticaj drugima mogućim investitorima da ulože u BiH ali i RS, kako bi se stvorila nova radna mjesta i podcast razvoj privrede“ rekao je Wiersma.

Posredno sa investicijom povezana je i obnova dalekovoda Kneževo – Kotor Varoš, koja je omogućila kvalitetno i posebno pouzdano snabdijevanje električnom energijom područja opštine Kneževo i dijelova susjednih opština.

Da su prilikom izgradnje MHE »Zapeće« korišteni visoki ekološki standardi, dokaz je i izgradnja riblje staze jedinstvene na ovim prostorima, koja može poslužiti kao dobar primjer za uspostavljanje standarda izgradnje malih hidroelektrana u BiH.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 14 miliona evra.