Fascinantne građevine koje mijenjaju izgled svijeta

Svijet je pun nezamislivo velikih infrastrukturnih projekata, za koje mnogi od nas nisu ni čuli. Uzmimo samo na primjer most između Hong-Koga, Zhuhaija i Makaoa koji će, piše Business Insider, spojiti 42 miliona ljudi ili prvi potpuno podvodni plutajući tunel koji bi trebao prepoloviti vrijeme putavanja između norveških fjordova.

Ovih deset projekata pokazuju kako investiranje milijardi dolara u ogromne projekte može svijet učiniti boljim mjestom.

1. Pingtang teleskop u Kini

Završen u septembru ove godine, Pingtang je sa svojim promjerom od 500 metara najveći na svijetu, a može uhvatiti signale udaljene čak 1000 svjetlosnih godina od Zemlje.

pingtang-teleskop

2. Tunel Gotthard Base u Švicarskoj

Tunel je ovog ljeta otvoren nakon 16 godina gradnje. Dug je 56 kilometara i kao takav je najduži i najdublji tunel na svijetu i pruža dosad neviđenu efikasnost pri putovanju kroz Alpe.

gotthard-base-tunel

3.Toranj The Bride u Iraku

2026. godine kada bude gotov, irački neboder The Bride putem solarnih ploča proizvodiće svu energiju koju će trošiti, biće visok više od kilometra i sadržavaće kancelarije, parkove, restorane…
 

4. Most Jiaozhou Bay u Kini

Završen 2011. godne, Most Jiaozhou bay najveći je prekomorski most na svijetu. Dug je 41 kilometar i prepolovio je vrijeme putovanja za ljude koji putuju iz istočne Kine na otok Huangdao.
 

5. Brana Itaipu na granici Paragvaja i Brazila

Prošle je godine ova brana na granici Paragvaja i Brazila stvorila najviše energije od svih brana na svijetu. Pokriva gotovo 85 posto energetskih potreba Paragvaja i 20 posto Brazila.
 

6. Most između Hong-Koga, Zhuhaija i Makaoa

Projekt povezivanja 3 kineska grada trebao bi od sljedeće godine spajati 42 miliona ljudi.

most-hong-kong-makao

7. Metro u Rijadu

Novi metro u Rijadu koštat će 23.5 milijarde dolara i revolucioniziraće prijevoz u glavnom gradu Saudijske Arabije.

metro-rijad

8. Grad Songdo u Južnoj Koreji

Južnokorejski grad Songdo zovu pametnim gradom, proteže se na 1.500 hektara uz more, a u njemu od 2015. godine živi 67.000 ljudi.

9. Podvodni plutajući tunel u Norveškoj

Ovo je ljeto Norveška najavila da će potrošiti 25 milijardi dolara na potpuno podvodni, plutajući tunel ispod Sognefjord, prvog takvog na svijetu.

podvodni-tunel

 

telegram.hr