Mirisne svijeće u kućnoj izradi

Mirisne svijeće, koje nas nerijetko razočaraju slabim mirisom i iznenade visokom cijenom, zapravo uopšte nije teško napraviti. Ako sami izrađujete mirisne svijeće, sami i kontrolišete sastojke i po želji podešavate jačinu mirisa, boju, veličinu…

 

Znajte da posuda koju koristite mora biti otporna na visoku temperature, te je najbolje koristiti teglice ili posude u kojima su već bile svijeće. Vosak za svijeće možete kupiti ili iskoristiti od starih svijeća. Takođe, prostor u kojem izrađujete svijeću obložite novinskim papirom jer je vrlo vjerovatno da ćete radnu površinu isprljati otopljenim voskom.

 

Potrebno je:

 

– Parafinski, pčelinji ili sojin vosak

– Eterična ulja (po želji)

– Boja (po želji)

– Fitilji za svijeće (njih možete kupiti na Ebay u velikim pakovanjima, a napravljeni su tako da ih je potrebno samo staviti u posudu)

– Staklena posuda, drvena špatula ili kuvača, posuda za topljenje voska, termometar

 

Postupak:

 

Vosak postepeno otopite u posudi koju ste namijenili za ovaj postupak, u mikrotalasnoj ili na pari, a kad malo omekša, potrgajte ga na komade i pomoću termometra pratite temperaturu koja ne bi trebalo da prelazi 65◦C. Ako želite svijeće u boji, narendajte malo kreon bojice prije početka topljenja.

 

Kada se vosak otopi, dodajte 10-20 kapi eteričnog ulja ili ga dozirajte prema željenom intenzitetu mirisa. Dobro promiješajte i sipajte u prethodno pripremljenu staklenu posudu. Fitilj, koji može biti od običnog, debljeg pamuka, možete pridržati pomoću štapića za sladoled ili bilo kojeg drugog predmeta koji će ga držati na sredini posude tokom sipanja otopljenog voska i postupka hlađenja.

 

Ukoliko želite svijeću od više različitih boja ili mirisa, postupak ponovite, a ukoliko pravite svijeću s jednim mirisom i bojom, pazite da vosak ne sipate do vrha posude.

 

Ostavite da se suši nekoliko sati (najbolje da prenoći) prije korištenja.

 

amp_-3278

amp_-3283

amp_-3293

soyfinal