“Bema” odgovoran poslodavac: Ogrev već spreman, plastenici puni domaćeg povrća za restoran

Tvornica obuće “Bema” iz Banjaluke, koju dvije decenije sa velikim uspjehom vodi ugledni privrednik i neumorni radnik, njen tehnički direktor Marinko Umičević, nikada ne staje, u “Bemi” se non stop nešto radi, nešto se stvara, a posebno se vodi računa o tome da radnici imaju što je moguće bolje uslove za rad.

Da je to tako, odnosno da su Umičević i “Bema” odgovoran rukovodilac, odnosno poslodavac, pokazuje samo par primjera. Naime, iako je tek druga polovina maja, “Bema” je već izvršila nabavku ogreva i spremila se za sezonu grijanja koja neće početi prije druge polovine oktobra, ali za odgovorne ljude i poslodavce to ne predstavlja problem jer oni unaprijed misle na to kako da svom radniku obezbjede što ugodnije okruženje za rad. Takođe, sa ciljem da se u restoranu u krugu fabrike “Bema” radnicima poslužuju što kvalitetniji obroci, “Bema” već više godina samostalno u plastenicima uzgaja povrće za potrebe svog restorana i na taj način ne izdvaja dodatna sredstva za te potrebe, dok istovremeno radnici imaju priliku da se hrane domaćim, zdravim i ne prskanim povrćem.

Samo te dvije aktivnosti u krugu tvornice po ko zna koji put do sada pokazuju koliko Umičević misli na svoje radnike i koliko vodi računa o njihovom zdravlju, a primjera za to je još mnogo.

Naime, poznato je da se u krugu fabrike nalaze dva plastenika u kojima “Bema” već godinama uzgaja svoju hranu. Umičević je u pauzi od drugih obaveza u tvornici obišao plastenike i istakao da je jako zadovoljan prinosom.

“I ove godine očekujemo odličan prinos iz naših plastenika u krugu fabrike. Tradicionalno, posadili smo paprike, paradajz i krastavac i naše radnike i ove sezone očekuje domaća i kvalitetna hrana u radničkom restoranu. Promjenili smo kompletnu zemlju u plastenicima i očekujemo odlične rezultate, a otkad se bavimo proizvodnjom povrća nikada se nije desilo da nešto posadimo a da nam ne uspije. To dovoljno govori, da se uz malo rada i truda može postiži dosta. Podsjećam da smo u našem restoranu ove godine potrošili 15 tona kupusa i 500 kg čaja od šipka kojeg služimo cijelu zimu do aprila, te da svakodnevno vodimo računa ishrani naših radnika”, rekao je Umičević, koji je nadaleko poznat kao ugledan i uspješan privrednik, kome je radnik uvijek na prvom mjestu, i koji kao rijetko ko brine i bori se za svakog svog radnog kolegu i za svako novo radon mjesto u fabric. On je pozvao sve druge firme da slijede ovaj “Bemin” primjer i da iskoriste zemljište ukoliko ga imaju, te da proizvedu zdravu hranu za svoje zaposlene i pokažu svoju društvenu odgovornost i na taj način.

“Uz malo volje i rada svi mogu proizvesti dovoljno hrane za svoje potrebe”, poručio je Umičević, koji gotovo svakodnevno pokazuje izuzetno visok nivo društvene odgovornosti, a riječ je o velikom humanisti, na kojeg bi se mnogi trebali ugledati.

Pored toga, “Bema” na čelu sa Umičevićem, kojem nikada ne manjka dobrih ideja, dobrih poslovnih poteza i dobrih poduhvata, već godinama kao pravi domaćini vode računa o ogrevu za zimu, pa na vrijeme obezbjede potrebne količine.

“Zime praktično nema ni u svijetu ni kod nas, zbog čega imamo i manje narudžbi. Ali, mi smo učili da moramo uvijek biti spremni na sve, na zimu, rat. I ove godine drva smo nabavili od “Šuma Srpske” i to plaćamo avansno. Ove godine moje četiri radne kolege, sjekač i ja smo se prihvatili posla”, rekao je Umičević, na čiji izrazito visok nivo društvene odgovornosti, odgovornosti u upravljanju ovom tvornicom koja zapošljava oko 1.200 radnika, a posebno na Marinkovu humanost i dobra djela koja je činio i koja i dan danas čini mnogi bi se mogli i trebali ugledati. Naime, taj čovjek i dan danas, podržava mlade višečlane porodice za koje zna ili vidi da im treba pomoć, čime im ulijeva hrabrost da idu dalje, ali i vraća vjeru u ljude. Jer, dok god je ovakvih ljudi velikog srca, kakav je Marinko, ima nade za nas, za našu djecu, za dječije osmjehe.

N.Sp.