Zanimljivosti o slavnoj vili Giannija Versacea

Priča o Gianniju Versaceu ponovo je aktuelizovana izlaskom serije o njegovom životu i tragičnoj smrti. Neodvojiv dio ove priče je ni njegova vila u Majamiju ispred koje je ubijen 1997.

Vilu pod nazivom Casa Casuarina, pokojni dizajner kupio je 1992. godine i posle obimnog (i skupog) renoviranja, učinio domom iz dvojih snova.

U pitanju je kuća u kojoj je nekada na raskošnim zabavama gostio princezu Dianu i Madonnu, između ostalih. Trospratna vila je zapravo luksuzna privatna oaza u srcu South Beacha, koja je dugo predstavljala jednu od najskupljih nekretnina na tržištu dok nije pretvorena u boutique hotel.

Evo nekih interesantnih činjenica o nekadašnjem domu legendarnog Giannia:

Veličine 2.137 metara kvadratnih, vila ima 10 spavaćih soba, 11 kupatila i pet metara kvadratnih veliki bazen sa mozaikom na dnu, oivičen 24-karatnim zlatom, piše Elle.rs.

U pitanju je jedina privatna rezidencija u tom vrlo popularnom području.

Versace je kupio kuću izgrađenu 1930. godine, davne 1992. po cijeni od 2,9 miliona dolara, kao i art deco hotel, The Revere, koji se nalazio odmah pored, za 4 miliona dolara, u namjeri da od oba imanja napravi svoj mini raj na Zemlji.

Zaštitnici spomenika kulture borili su se za očuvanje hotela Revere, koji je izgrađen 1950. godine. To je bio prvi hotel koji je imao klima uređaj, ali i prva art deco građevina koja je srušena kada se zahutako razvoj South Beach-a.

Versace je potrošio 33 miliona dolara na renoviranje, a onda organizovao niz glamuroznih žurki useljenja.

Dvije godine poslije Giannieve smrti, vila je kupljena za 19 miliona dolara, bez namještaja. Novi vlasnik Peter Loftin takođe je kupio i dio nameštaja koji je ostao u kući.

Bazen je navodno, po Versaceovoj želji, napravljen u Italiji, a onda podijeljen na dijelove i tako poslat u SAD, gdje ga je tim od 75 osoba ponovo sastavio.

Kuća sadrži više od 100 miliona italijanskih pločica, a jedan od mozaika je dizajn sa ešarpom iz Giannijeve South Beach kolekcije.

Casa Casuarina izgrađena je po uzoru na Alcazar de Colon, palatu smještenu u Santo Domingu koju je podigao sin Kristofera Kolumba.

Versace je otkupio statue koje stoje pored bazena od francuskog dvorca iz 16. vijeka.

Kružni mozaik na podu pored bazena navodno sadrži šifrovanu poruku.

Jedna od spavaćih soba, pod imenom Papagajev apartman, posebno je dizajnirana za Giannijevu nećaku Allegru, koja je navodno bila opsjednuta pticama.

Apartman u kome je Madonna voljela da odsjeda dizajniran je za Donatellu. U njemu se nalazi jedina kada u kući, jer Versaceova sestra navodno nije voljela tuš kabine.

U kući se nalazi mermerni toalet vrijedan 10.000 dolara, a u pitanju je jedan od samo tri slična koja postoje u svijetu. Instalirao ga je prethodni vlasnik, Loftin.

Bruce Weber je fotografisao Versaceovu kuću za Vogue 1993. godine. „Razmjere i veličanstvenost kuće bili su gotovo komični“, prisjećao se urednih Hamisk Bowles.

Gianni je zapošljavao bibliotekara koji je radio puno radno vrijeme na organizovanju njegovih pet biblioteka. On je jednom prilikom ispričao za Time magazin svoje snove o vili u Majamiju: „Za čitanje Prousta imam kuću na jezeru Komo. Ovdje u Majamiju, ne želim još jedan manastir u kome ću živjeti. Želim mjesto na kome ću čitati Trumana Capotea.“

Pred ulazom u vilu, 15. jula 1997. godine, tačno u 9h ujutru, serijski ubica Andrew Cunanan upucao je Versacea u potiljak, dok se dizajner vraćao kući posle kupovine magazinu obližnjoj kafe-prodavnici.