Zanimljivo građevinarstvo: Banderu uzidali u terasu zgrade u Beogradu

Svjež beton, skele, stub javne rasvete u terasi, kablovi, blokovi… Da, dobro ste pročitali. Stub javne rasvjete zarobljen je u terasi novog beogradskog arhitektonskog čuda u Ulici Veselina Masleše broj 40.

“Telegraf” je objavio fotografije ovog zdanja, sa sve betonskom banderom koja je inkorporirana u čitavu građevinu.

Kako kažu projektanti, stubu javne rasvete tu nije bilo mjesto, niko ga nije očekivao, a on se odnekud tu pojavio.

“Izvođač radova podnio je prije tri mjeseca zahtev za izmještanje bandere, pošto je dobio građevinsku dozvolu za objekat. Izmještanje bandere se čeka jako dugo, potrebno je da se ispune svi uslovi i pribavi saglasnost komšija, a objekat je duže vrijeme stajao bez ploče,” kažu u projektnom birou “Marnik”.

Građevinska dozvola, legalna gradnja, privatni objekat na javnoj parceli…  Kako je to moguće?

U projektnom boru “Marnik” kažu da na papirima bandera jednostavno nije postojala.

“Bandera se nalazi na javnoj površini, a objekat je na privatnoj parceli. Tako se pojavila. Erker i sve što je izašlo na javnu površinu je prošlo građevinsku dozvolu, Sekretarijat i Opštinu Voždovac. Bandera nije bila u projektu. Mi imamo pravo i dozvolili su nam da izađemo sa erkerom od 120 do 150 centimetara,” rekli su projektanti.

Međutim, izvođač radova, čekajući izmeštanje bandere, uslove i saglasnosti, odlučio je da je zabetonira. Dok bandera ne bude pomjerena terasa i fasada imaće gratis osvjetljenje, a korisnici kablovske televizije samo mogu da se nadaju da izvođač radova neće krenuti i sa sječom kabla.

(Kurir)