Vrijeme je za čaj

Iako ritual ispijanja popodnevnog čaja u društvu porodice i prijatelja nije naša navika, ima nešto posebno privlačno u lijepim servisima za čaj. Britanci, u čijoj kulturi ispijanje čaja ima poseban značaj, ujedno su i poznati proizvođači kvalitetnog porcelana, a pojedini brendovi bilježe više vijekova rada.

Očekivano, posebna pažnja se posvećuje dizajnu i izradi kolekcija za čaj. Ne samo da su kvalitetne, nego su toliko pažljivo osmišljene da uljepšavaju svaki ambijent. Najčešće su ukrašene upečatljivim bojama, cvjetnim dezenima koji se nanose ručno i dizajnom s izraženim dekorativnim linijama.

Neki od najpoznatijih brendova su “Royal Albert” i “Wegwood”, koji na sto donose najmaštovitije priče na porcelanu. Neka vam njihovi čajnici budu inspiracija za druženje uz čaj i u najtmurniji i najobičniji dan unesu osjećaj posebnosti i slavlja.

Kolekcija Mirande Kerr

Za brend “Royal Albert” poznata manekenka Miranda Kerr osmislila je prelijepu kolekciju servisa za čaj inspirisanu ljubavlju prema prirodi, paletom boja njene bašte, putovanjima širom svijeta, ali i dragocjenim uspomenama na popodneva provedena u ispijanju čaja iz bakinog seta. Kolekcija ocrtava srce, strast i smisao za stil Mirande Kerr, kao i tradicionalnu filozofiju ovog poznatog britanskog proizvođača porcelana.

miranda-kerr-for-royal-doulton-sku-3501006

Prefinjen i zanosan set od tri dijela (šoljica, tacnica za čaj i tanjirić od 20 cm) savršen je poklon za sofisticiranu ženu, koja uživa da slavi s prijateljima ili prosto kada želi samo vrijeme za sebe s posebnom šoljicom za čaj.

Linija je razbijena u četiri različite boje: plava i bijela predstavljaju odanost, linija ukrašena pupoljcima ruža govori o zahvalnosti, tirkizna simbolizuje blaženstvo i žuta predstavlja sreću.

Miranda_Kerr_LS_33

Dva i po vijeka prestižnog porcelana

Sa prestižnim nasljeđem dužim od 250 godina, legendarni engleski brend “Wedgwood” posvećen je stvaranju bezvremenih proizvoda koji veličaju slavu ovog proizvođača kroz važnost i značaj savremenog, oštroumnog klijenta.

wedgwood-daisy-tea-story

Njihove kolekcije vraćaju duh romantike i kaprica u naše domove. Tako na primjer “Daisy Tea Story” kolekcija se odlikuje delikatnim motivima bijele rade kombinovanim s nježnim cvjetnim buketom bogate palete boja među kojima se ističu crna, plava, roza i zlatna, s klasičnim ivicama i jednostavnom formom, stvara osjećaj sofisticiranih budoara, koji je savršen za luksuzno iskustvo ispijanja čaja.

wedgwood-daisy-tea-story-2-tier-cake-stand-701587008365

Zanimljiva je i kolekcija “Polka Dot Tea Story”, koja je inspirisana tradicijom “čaja u 17” slaveći nasljeđe engleskih dekorativnih servisa za čaj. Ova kolekcija je dekorisana tufnicama kao primarnim motivom i razigranim pastelnim nijansama.

wedgwood-daisy-tea-story-large-teapot-701587008303