Iz Ikeine laboratorije: Tuš upozorava na potrošnju vode, stolica tjera na hodanje a šerpa puni telefon

Švedski gigant u svijetu namještaja otvorio je Space10, laboratoriju u kojoj će biti testirani novi proizvodi koji bi trebalo da učine život njihovih potrošača ugodnijim i funkcionalnijim.

Novi Ikein prostor u Kopenhagenu biće domaćin ekspertima iz svijeta dizajna, umjetnosti i tehnologije i oni će zajedno učestvovati u nizu istraživačkih projekata koji bi trebalo da daju rezultat u vidu novih tehnoloških inovacija koje bi učinile svakodnevni život jednostavnijim. Osim radionica, Space10 biće mjesto za organizovanje izložbi.

Prvi, već izveden projekat nazvan Fresh Living Lab, koji je Ikea realizovala u saradnji s 12 dizajnera sa Instituta za interaktivni dizajn u Kopenhagenu, biće predstavljen u okviru Space10. Ovaj tim stvorio je niz konceptualnih proizvoda dizajniranih da poboljšaju život i zdravlje ljudi u gradskim sredinama, kao i da regulišu potrošnju energije, piše Dezeen.

Ikea Space10 02

Ikea Space10 03

Jedan od proizvoda, Heat Harvest, može biti integrisan u namještaj kako bi preusmkerio toplotu iz elektronskih uređaja ili toplog posuđa na punjenje telefona.

Ikea Space10 05

Unutar Space10 biće izlagani i proizvodi poput smART „slike“ na zidu koja mijenja boju u zavisnosti od trenutne potrošnje struje i vode u kući.

Ikea Space10 06

Pomoćnik u kupatilu zasijaće crvenom bojom kada se dostigne količina optimalne potrošene vode prilikom tuširanja.

Ikea Space10 07

Naizgled obična stolica, uz pomoć smart telefona reaguje na „suvišno sjedenje“ i podiže sjedalni dio podsticajući veću aktivnost.

Ikea Space10 08

Prostor Space10, nastao je od nekadašnje ribarnice a renoviran je od strane danskog studija Spacon & X u saradnji s dizajnerom Maaike Fransen. U Ikei smatraju da će ova nova dizajn laboratorija podstaći inovativan dizajn i pokrenuti na promjene.

Ikea Space10 09

Ikea Space10 10

Ikea Space10 11Izvor – gradnja.rs