Kako razbiti veliki zid u dnevnoj sobi

Razbiti veliki zid u dnevnoj sobi može biti gotovo teže postići nego uređenje u daleko manjem prostoru.

Dnevna soba, više nego bilo koji drugi prostor u domu, treba da bude topla i privlačna. To je prostor za opuštanje a opet dovoljno pametan za zabavu i druženje. Ove ideje za dekoraciju zidova dnevne sobe mogu vam pomoći da otkrijete idealno rješenje dekoracije za vaš prostor, a zatim prilagodite bilo koju od sljedećih ideja kako bi odgovarale vašem stilu, potrebama i prostoru.

 

Kako razbiti veliki zid u dnevnoj sobi

O prevelikom zidu ne treba razmišljati izolovano on bi trebalo biti sidro koje povezuje dekor sobe.

 

Woodchip & Magnolia

 

Zidovi dnevne sobe dolaze u svim oblicima i veličinama, i dok mislite da je veći uvijek bolji, vrlo veliki zid dnevne sobe ponekad može biti mana prilikom ukrašavanja. Baš kao i zidovi standardne veličine, postoji mnogo načina za ukrašavanje prostora, ali na velikom zidu se računa kako ih primjenjujete.

Uzmimo za primjer boju. Bojenje velikog zida u dnevnoj sobi u jednoj boji ne čini mnogo kako bi prostor izgledao manje ogroman, ali korištenje raznih ideja za bojenje dnevne sobe na različite načine može navesti oko da pomisli da je manji nego što jeste. Isto važi i za tapete – jedan otisak koji se ponavlja na velikom prostoru može izgledati kao da nema kraja.

Međutim, ako pogledate naše prijedloge u nastavku, sigurno ćete pronaći nešto što možete isprobati kod kuće i čime preobraziti zid svoje dnevne sobe.

 

1. Dodajte dramatičnost velikim muralom

Wallsauce.com

 

Murali najbolje funkcionišu u sobama s visokim stropovima ili velikim prostorima, gdje možete vidjeti većinu dizajna,“ objašnjava Bethan Harwood, partner i stilist za dizajn doma u John Lewisu. I upravo zbog toga su idealno rješenje kako razbiti veliki zid u dnevnoj sobi.

 

2. Razbijte jednu nijansu blokovima različitih boja

 

Andrew Martin

Blokiranje boja je odličan način da podijelite zid, naglasite različite uglove ili uokvirite sofu. Ako ne želite da slikate blokove boja na zidu, još uvek možete dodati obilje vizuelne raznolikosti kroz izbor jednostavnih, grafičkih umjetničkih dela grupisanih u grupu. Neka izgled bude simetričan kako bi izgledao uravnoteženo – klasično pravilo troje je plan bez greške i onaj koji uvijek izgleda samouvjereno složen, posebno kada ukrašavate zid iza sofe.

 

3. Uvedite ugrađeni živi zid

 

Carpetright

 

Živi zid idealno ide na otvorenim prostorima koji vode na balkon ili baštu ali možete i jedan ugraditi u regal, što je malo lakše održavati. Zadržao bih saksije i pozadinu jednobojnim kako bi biljke mogle biti odlika. Ugrađene police, kao u ovom životnom prostoru, mogu stvoriti prekrasnu zidnu ideju dnevnog boravka . Za dobro funkcionisanje zahtijeva dosta prostora, zbog čega je idealan za razbijanje velikog zida. Pruža prijeko potreban dodatni prostor za skladištenje i izlaganje, a izgleda izuzetno efektno, posebno ako se koristi za izlaganje kolekcije kućnih biljaka.

 

4. Razbijte prostor horizontalnim zidom galerije

 

Tim Young/Future Plc

 

Ako želite da znate kako da razbijete veliki zid u dnevnoj sobi, ne možete pogriješiti sa zidom galerije. Isprobajte novi okret na klasičnom zidu galerije tako što ćete poredati svoje okvire duž jedne vodoravne linije. Idealno i ako tražite načine kako da razbijete dugi zid u dnevnoj sobi, ovo je posebno dobro u prostorima koji imaju veliki komad namještaja, poput sofe ili kredenca. Nacrtajte liniju najmanje 30-45 centimetara iznad mjesta gdje vrh namještaja dodiruje zid i okačite svoje okvire prema gore, osiguravajući da osnove svih okvira budu na istoj liniji.

 

5. Zagrijte zid dubokom nijansom boje

 

Dulux

 

6. Grupišite ogledala zajedno

 

David Brittain/Future Plc

Slično kao galerija slika, skup ideja za ogledala u dnevnoj sobi okačenih na veliki zid u vašoj dnevnoj sobi jednako dobro djeluje na razbijanje velikog prostora. Štaviše, svako prirodno svjetlo koje može preplaviti prostoriju ponovo se reflektira dajući osjećaj prostranosti i prozračnosti.

 

7. Postavite vertikalnu drvenu oblogu

 

Naturewall

Umjesto klasičnih ideja za zidne obloge sa perom i utorom , vertikalna obloga je odličan izbor za velike zidove jer trenutno dodaje dubinu, toplinu i interes. Lako se instalira, jer dolazi u širokim dijelovima koje samo pričvrstite na zid i također pruža odličnu akustičnu toplinu. Savršeno ako ne želite da uznemiravate komšije (ili ne želite da oni smetaju vama).