Uređenje kupatila: Kako postići bezvremenski izgled?

bezvremensko kupatilo

Jedna od najvažnijih prostorija u kući je kupatilo a kako se često koristi i izloženo je vlazi, toploti i hemikalijama nije ni čudo da se promjene u njemu dešavaju brže i očiglednije su nego bilo gdje drugo u kući. Uz to, česte promjene u dizajnu enterijera i novi trendovi s vremenom čine da kupatilo izgleda zastarjelo i neprivlačno.

I tako se dogodi da jedna od prostorija koju prvu opremite zahtijeva pažljivo i često održavanje, renoviranje i sitne popravke. Materijali i kupatilski namještaj nije nešto što se mijenja tako često, a uzimajući u obzir cijenu i troškove radova, sigurno biste željeli postići bezvremenski dizajn od samog početka, kako biste imali kupatilo koje nikad neće izaći iz mode. 

Kako biste vašem kupatilu dali upravo takav izgled, postoji nekoliko pravila uređenja kojih biste se trebali pridržati.

1. Paleta boja u kupatilu

Ako ijedna boja zaslužuje da bude ‘krunisana’ kao bezvremena, onda je to bijela. Razmislite, mora postojati razlog zašto se sanitarije – WC školjke, kade i umivaonici, proizvode najviše u bijeloj boji. To je zato jer sve u bijelom izgleda čisto, svježe i atraktivno.

Osim toga, bijela omogućuje beskonačne kombinacije sa drugim bojama. Blage neutralne boje poput bež i vrlo svijetlih tonova zelene, plave ili žute stvoriće umirujući ambijent. Tamnije i kontrastne boje će, s druge strane, napraviti dramatičniji efekat.

bijelo kupatilo

Bijela je takođe odlična kao pozadina na kojoj možete stvoriti različite fokusne tačke ili akcente u vidu detalja, poput kupatilskog pribora. Takvi detalji se mogu često mijenjati, a vaše će kupatilo uvijek izgledati trendi i atraktivno.

Na kraju, bijela se lako može kombinovati sa bilo kojim materijalom, bilo da je u pitanju kamen, drvo, keramika ili metal. To daje veliku slobodu kada je riječ o odabiru kupatilskih podova, pločica, namještaja i dekora.

2. Materijali u kupatilu

Još jedna “tajna” za bezvremenski i uvijek elegantan izgled kupatila je izbor i korištenje pravih materijala za podove i zidove. Klasični top materijali su mramor, kamen i keramika jer ne samo da pružaju osjećaj luksuza i kvalitete, takođe su jaki, dugotrajni i jednostavni za održavanje.

materijali u kupatilu

Još jedan klasični materijal koji je uvijek dobrodošao u kupatilo je drvo. Ono ima izuzetnu otpornost na vlagu i zato se uglavnom kupatilski namještaj poput polica i ormarića izrađuje od drveta. Njegova prisutnost čini da kupatilo izgleda poput oaze za opuštanje. Uz sve to, drvo nikad ne izlazi iz mode.

Elementi u kupatilu od obojenog drveta u posljednje vrijeme postali su ključni element savremenih trendova u dizajnu kupatila. Drveni kupatilski pribor i ukrase preporučuju mnogi dizajnera enterijera.

drvo u kupatilu

Slavine i tuševi nude se u nekoliko osnovnih metala, kao što su nerđajući čelik, nikal, srebro, bronza, mesing, bakar ili hrom. Neki dolaze u prirodnoj boji, dok drugi mogu biti pozlaćeni, sa mat ili sjajnom završnom obradom, satenskim sjajem, pa čak i teksturom.

Uprkos velikoj raznolikosti, međutim, za bezvremenski izgled kupatila, stručnjaci i dizajneri savjetuju da se koristi glatki sjajni hrom ili klasični mat mesing. 3.

3.Osnovni elementi u kupatilu

Umivaonik, kada/tuš kabina, WC školjka, ormarić i ogledalo, možda nekoliko polica su osnove koje čine kupatilo. Iako su dizajn i materijali ovih elemenata skoro neograničeni, postoji nekoliko mogućnosti koje ih čine vanvremenskim.

Prvo, kao što je već spomenuto, bilo bi najbolje da odaberete kadu, umivaonik i WC školjku u bijeloj boji, za trajni svjež i čist izgled.

Drugo, odaberite ih u klasičnim oblicima. Industrija nudi stotine dizajna, neke potpuno neobične ali klasični oblici se tako nazivaju s razlogom. Oni se mogu smjestiti bilo gdje, dobro se uklapaju u sve a u svojoj jednostavnosti kriju bezvremensku ljepotu i stil.

I treće, odaberite samostojeće elemente. Pijedestal sudoper ili samostojeća kada sa klasičnim elegantnim linijama – takve stvari ne samo da pružaju fenomenalan klasični izgled, već čine i savršene fokusne tačke u kupatilu.

kupatilski elementi

Što se tiče elemenata za skladištenje, poput ormarića i polica, nećete pogriješiti sa prirodnim materijalima i jednostavnim dizajnom. Npr. jednostavne drvene ljestve kao držač za peškire jedan su primjer uvođenja elementa sa bezvremenskom efektom.

Izbjegavajte plastiku ili metal kao materijal za kupatilski namještaj. Plastikq brzo mijenja izgled i lomi se lako, a metal brzo korodira.

Ogledalo je takođe jedno od kupatilskih potrepština. Dok savremeni dizajn kupatila nastoje uvesti velika, čak i ogledala preko cijelog zida, bezvremensko kupatilo zahtijeva ne više od jednog ili dva ogledala manjih dimenzija i pravouganog oblika, obješenog na zidu iznad umivaonika u jednostavnom drvenom okviru.

Zapamtite, bezvremenska autentičnost ogleda se u čistim linijama, tradicionalnim oblicima i prirodnim materijalima.

4. Rasvjeta u kupatilu

Kupatilska rasvjeta je stvar izbora, ukusa i svrhe, što u velikoj mjeri zavisi od stila cijelog kupatila. Ali mi tražimo bezvremenska rješenja, zar ne?

U suštini, osim prozora koji puštaju dosta prirodne svjetlosti, postoje dvije klasične i tradicionalne vrste rasvjete u kupatilu- zidna i plafonska rasvjeta. 

rasvjeta u kupatilu

Klasično kupatilo bi trebalo imati zidne fiksirane lampe od metala sa jasnom bijelom svjetlosti. Kad je i pitanju plafonska rasvjeta, klasična kupatila najčešće imaju viseći luster. Ne samo da daje svjetlo, njegovi kristalni ili stakleni privjesci takođe reflektuju svjetlost i projektuju ga u prekrasnim oblicima po cijelom kupatilu.

5. Dekor u kupatilu

Bezvremensko kupatilo zahtijeva nježniji stil, bez viška ukrasa, gdje je kupatilski pribor pretvoren u ukrase a čisto dekorativni predmeti daju samo suptilne akcente. Manje je više! Primjenom ovog jednostavnog principa možete postići dekor koji nikad ne izlazi iz mode.

dekor u kupatilu

“Povratak osnovama” je najaktuelniji trend u savremenim kupatilima. Osim prirodnih materijala i klasičnih oblika, ovaj trend se odnosi i na dekorativne predmete. Uključuje mekane peškire, zavjese za tuš i prozore i druge tekstilne elemente u svijetlim i nježnim bojama. Kupatilski elementi uglavnom bijeli, od emajlirane keramike, u paru sa nekoliko staklenih i metalnih predmeta.