Najbolje sredstvo za skidanje fleka: šta koristiti u kojoj situaciji?

najbolje sredstvo za skidanje fleka

Svi smo to prošli. Na našu omiljenu garnituru neko je prosuo vino, na tepihu su ostale šape, zavjesa je umazana uljem ili krvlju, a takvih scenarija je još mnogo. Nakon njih uglavnom slijedi panika.

Kako ukloniti te tvrdokorne mrlje i fleke koje su često neotklonive običnim sredstvima?

Koje je najbolje sredstvo za skidanje fleka?

Hoću li uništiti svoj omiljeni tepih, kauč ili zavjesu?

Srećom, za sve postoji rješenje, kao i određena pravila kojih treba da se pridržavate.

U svakom slučaju, treba da imate na umu sljedeće:

 • Svaka mrlja je otklonjiva ako reagujete na vrijeme.
 • Sredstvo koje ćete koristiti zavisi od dva faktora: porijekla fleke i vrste materijala na kojem se ista nalazi.
 • Sredstvo uvijek prvo probajte na manjem i manje vidljivom dijelu materijala, pa tek onda na onom vidljivom gdje je i sama fleka.

Osim samog sredstva za čišćenje će vam trebati neka priručna sredstava, a tu ubrajamo:

 • čistu krpu,
 • četku,
 • vatu i
 • upijajući papir (salvetu).

Sada, kada smo utvrdili osnovno, treba da pređemo na konkretne materijale i vrste fleka, jer svaki ima pogodan način čišćenja koji treba da znate.

Skidanje fleka sa tepiha

Koliko ste puta ušli u kuću u obući, samo na sekund, jer to je nekoliko koraka koji neće ostaviti traga?

A dešava li vam se da neku mrlju na tepihu prekrijete predmetom samo da je ne biste morali odmah čistiti?

Znamo, svi to rade.

I zato su tepisi jedan od najprljavijih predmeta koje posjedujemo u domovima.

skidanje fleka sa tepiha

Nerijetko u kuću ulazim u obući, misleći kako šteta neće biti velika za nekoliko koraka, a o prosipanjima, prolijevanjima, dlakama i ostalim štetama koje se vremenom dešavaju ne treba ni da pričamo. Zbog svega toga bitno je redovno i dubinski čistiti sve tepihe, a ove generalke najbolje je raditi u periodima kada nije hladno, i to iz praktičnih razloga: kako bi se tepih osušio što prije i kako ne bi upio vlagu.

Ukoliko niste u mogućnosti ili naprosto ne želite da plaćate nekome drugom da vam dubinski očisti tepih, a treba vam čist i mirišljav tepih za predstojeći period, za čišćenje možete koristiti sodu bikarbonu, sirće, prirodne tečne sapune i slično.

Međutim, ako je riječ o flekama i mrljama, stvar je već teža i zahtjevnija, zato vam u nastavku donosimo recept prirodnog sredstva sa kojim efikasno možete eliminisati bilo kakve mrlje. Skidanje fleka sa tepiha sa ovom tehnikom uopšte nije težak zadatak.

Potrebno vam je:

 1. Jedna mjera alkoholnog sirćeta
 2. Tri mjere obične vode

Pomiješajte alkoholno sirće i običnu vodu, namočite peškir i prebrišite mrlju. Peškir stavite preko mrlje i dobro zagrijanom peglom pređite preko njega. Mješavina upija mrlju, a prelaskom pegle preko ručnika mrlja će skroz nestati.

Sredstvo za suvo pranje tepiha

Prašak za pecivo je, vjerovali ili ne, idealno sredstvo za mrlje koje su nastale od kućnih ljubimaca. Treba da ga pomiješate sa malo vode, te da dobijenu pastu dobro utrljate u tepih, odnosno tamo gdje je nastala fleka.

sredstvo za suvo pranje tepiha

Osim toga, postoje 3 različita sredstva za suvo pranje tepiha. Najprije treba da usisate tepih, a potom koristite sljedeće:

 1. Sapun sameljite toliko da dobijete barem tri kašike sadržaja, a onda isti pomješajte sa 310 g brašna. Smjesu stavite na tepih, gdje se nalazi mrlja, i istrljajte tvrdom četkom. Nakon uklanjanja fleke tepih usisajte još jednom.
 2. Naredna opcija je nešto vlažnija, ali je jednako učinkovita u otklanjanju fleka, pri tome ne praveći veliki nered. Litru vode pomiješajte sa jednakom količinom tečnog amonijaka i piljevinom, koja će upiti tečne namirnice. Tako će se dobiti smjesa koja je idealna za suho pranje tepiha, a sa njom je potrebno da istrljate dio gdje se nalazi fleka. Nakon svega, usisajte tepih.

Čišćenje tepiha sodom bikarbonom

Na kraju tu je nezaobilazna soda bikarbona koja je idealna za čišćenje tepiha, a samu učinkovitost sode moguće je poboljšati različitim eteričnim uljima. Mješavinu sode i eteričnog ulja po izboru napravite u plastičnoj kesici, koju ćete staviti da odstojio jedan dan. Po isteku, smjesu nanesite na tepih, ostavite da djeluje nekih pola sata i potom odstranite usisivačem.

Čišćenje kauča

Prvo pravilo kod čišćenja sjedeće garniture je gledanje deklaracije na kojoj piše preporučeni način čišćenja. U suštini, postoje četiri metode koje mogu da budu korišćene prilikom čišćenja kauča, a to su:

 1. Mokro čišćenje – korišćenje vode ili vodene pare,
 2. Čišćenje uz pomoć raznih sredstava koji se otapaju u vodi,
 3. Čišćenje pjenom ili drugim sredstvima koji su bazirani na vodi,
 4. Usisavanje.

S obzirom da je realnost često drugačija od idealnih situacija, pa se tako deklaracije uglavnom zagube, postoji jednostavan način da utvrdite koji je pogodan način za čišćenje vašeg tipa kauča.

Dakle, ukoliko je riječ o glatkoj tkanini, koja je skoro svilenkasta i sjajna, voda nije poželjna, tako da u tom slučaju koristiti suha sredstva. Ako je riječ o plišanim ili sličnim garniturama, moguće je i mokro čišćenje.

Kako čistiti kauč?

Prije samog početka, nemojte zaboraviti da ne smijete da koristiti mnogo vode. Ako čistite vlažnom krpom, neka ona bude dobro iscijeđena.

Drugo važno pravilo tiče se testiranja sredstva. Uvijek sa čišćenjem počnite na manjem dijelu kauča i nekom koji nije vidljiv, kako biste provjerili da li šteti, utiče na boju ili stvara druge probleme na vašem kauču. Kada uvidite da je sve u redu, onda nastavite sa čišćenjem konkretne mrlje ili kompletnog kauča.

sredstva za skidanje fleka sa namjestaja

Jedan od savjeta koji se često provlači kao superdjelotvoran a u isto vrijeme veoma jednostavan jeste korišćenje vlažnih maramica. Naravno, njih možete koristiti samo na onim garniturama koje su pogodne za mokro čišćenje i za sredstva bazirana na vodi. Mrlju treba samo da nježno istrljate.

Za čišćenje na bazi vode, pripremite sljedeće:

 • 1/4 šoljice deterdženta
 • 1 litra mlake vode

Navedeno sjedinite da se stvori pjena, pa suhom krpom dobijenu pjenu nanesite na kauč i nježno čistite. Prije toga, naravno, uradite test koji smo naveli iznad. Nakon nanošenja pjene, temeljno očistite kompletnu presvlaku, a čistom krpom na kraju odstranite sapunicu.

Još jedan savjet koji morate imati uvijek na umu jeste da mrlje čistite odmah ili čim prije. Što duže čekate, to će se mrlja teže odstraniti. Ako prolijete tečnost, odmah je pokupite suvom krpom, bez trljanja.

Sredstvo za skidanje fleka

Na tržištu postoji mnogo različitih sredstava za čišćenje fleka. Neke su u tečnom stanju, a neke su u formi paste ili gela. Prije nego posegnete za bilo kojim od navedenih, potrebno je da se upoznate sa uputstvima koje stoje na preparatu. Iskustvo koje imate od ranije svakako da je od pomoći, ali nemojte da zbog toga zaobiđete čitanje osnovnih informacija o proizvodu, kako biste znali da li je baš taj odgovarajući za predmet na kojem ste vi, vaše dijete ili npr. pas napravili fleku.

Prije pranja svakako probajte preparat na manjem i manje vidljivom dijelu materijala, i uvijek započnite sa blažim sredstvima, pa tek onda pređite na jače.

Određenu mrlju pokušajte prvo da tretirate blažim sredstvom, pa tek onda jačim, jer inače jako sredstvo za čišćenje može uticati da se mrlja još jače veže za materijal.

Fleke od mastila

Mastilo ili tintu sa materijala možete skinuti tako što mrlju našpricate lakom za kosu, a potom operete čistom, vlažnom krpom.

Skidanje fleka od hemijske olovke

Fleku od hemijske olovke, dok je još svježa, istrljajte alkoholom, pri čemu ćete ispod materijala koji čistite staviti upijajući papir/salvetu. Ukoliko je mrlja stara, nakvasite je najprije toplom vodom, pa na istu nakapajte svježeg limunovog soka ili limuntus. Time će se boja rastvoriti, a nakon 10 minuta možete isprati toplom vodom i nekim deterdžentom.

skidanje fleka od hemijske olovke

Skidanje fleka od ulja

Mrlja od ulja ili masti su užasne i potrebno je da ih što prije otklonite.

Kada pričamo o svježim flekama, pospite ih talkom-puderom ili brašnom i ostavite nekoliko sati po strani. Potom talk/brašno otresite i iščetkajte.

Naredna opcija je sapunski prašak, kojim treba da pospete mrlju pa je prekrijete upijajućim papirom. Tako ostavite fleku 24h, a nakon isteka tog vremena iščetkajte.

S obzirom da je ovakve mrlja od masti i ulja lakše skinuti sa pamučnih nego sa sintetičkih materijala, moguće je da ove postupke budete trebali ponoviti još neki put.

skidanje fleka od ulja

Za pamučne materijale koristite sapun i toplu vodu, dok sintetika zahtijeva gore spomenuti talk i razrijeđivače. Sve masne mrlje se lakše odstrane kada ih najrpije rastvorite u alkoholu ili acetonu.

Najlakši način da čistite jeste da koristite tampone namočene u rastvarače. Nakon tretiranja osušite taj dio fenom.

Ako je riječ o ribljem ulju, ono se lako skida, tako da vam treba samo sapunica i voda, nakon čega dobro osušite to područje.

Ako je, pak, riječ o mašinskom ulju, mrlju treba prvo da rastvorite razređivačem, a potom da to mjesto brzo osušite.

Fleke od trave

Fleke od trave možete ukloniti etil-alkoholom ili komovom rakijom, pa čak i benzinom za čišćenje. Ako se fleka nađe na bijelom materijalu, probajte 3% hidrogen za kosu, ali imajte na umu da, ako na materijalu postoji neki pvc dio, ne smijete koristiti hidrogen.

fleke od trave

Mrlje od crnog vina

Postoji značajna razlika u čišćenju u zavisnosti od toga da li je riječ o svježoj fleki ili već zakorjeloj, starijoj. Zato slijedite pravila u skladu sa tim kakva je vaša situacija.

Skidanje svježe fleke od crvenog vina

Svakako da je preporučeno da odmah djelujete, kako ne biste došli u situaciju da nema spasa. Skidanje svježe fleke znači veće šanse za uklanjanje. Kako biste izveli postupak čišćenja, biće vam potrebne sljedeće namirnice:

 • Bijelo vino,
 • So,
 • Soda bikarbona,
 • Bebi puder,
 • Gazirana voda,
 • Provrela voda.

Korak 1: Ispod fleke stavite stari peškir kako se fleka ne bi preslikala na drugu stranu. Gazom ili starom krpom pritisnite fleku kako biste upili ostatak tečnosti. Nikako nemojte trljati, dakle samo je pritiskanje dozvoljeno.

Korak 2: Fleku potom natopite bijelim vinom i pokupite ostatak tečnosti. Ako ovo ne djeluje, pređite na naredne korake.

mrlje od crnog vina

Korak 3: Pospite so ili sodu bikarbonu na fleku. Nakon toga i bebi puder, pa ostavite neko vrijeme po strani. Razlog ove mješavine? So i soda izvlače boju, a puder je upija.

Korak 4: Proključalu vodu pospite po mrlji kakao bi prošla kroz tkaninu.

Korak 5: Nakon svega operite u hladnoj vodi sve, ukoliko je moguće. I sušite na vazduhu.

Napomena: Ovu metodu možete koristiti na svim tkaninama, ali svakako preporučujemo da probate na nekom skrivenom i manjem dijelu.

Skidanje skorene fleke od crvenog vina

Skidanje fleke od vina jeste teže, pogotovo kada se fleka skori, ali svakako nije nemoguće. Zato, ako ste u ovakvoj situaciji, spremite sljedeće namirnice:

 • Deterdžent za suđe, bez alkala i svojstava za izbjeljivanje,
 • Hidrogen 3%,
 • Peškir,
 • Salvete,
 • Kalijum bitartrat pastu,
 • Vodu

Korak 1: Kao i u prethodnom slučaju, stavite peškir ispod fleke da biste spriječili preslikavanje. Na fleku utapkajte mješavinu deterdženta i hidrogena u razmjeri 1:2.

Korak 2: Ako nakon ovoga fleka ne bude uklonjena, na nju utapkajte ponovo mješavinu kalijum bitartrata i vode. Tako ostavite 5 minuta pa pastu uklonite sa vlažnim peškirom.

Korak 3: Nakon što skinete fleku, operite ili taj dio pređite hladnom vodom i ostavite na vazduhu da se osuši.

Napomena: Ista napomena važi i u ovom slučaju. Prvo testirajte, onda primijenite na kompletnu fleku. Uvijek tapkajte, nikada nemojte trljati. Fleku uklanjajte od spolja ka centralnom dijelu, kako ne bi došlo do širenja.

sredstvo za skidanje fleka

Dodatni savjeti

 • Uvijek izbjegavajte pranje u vrućoj vodi. Ona ubrzava proces prodiranaj fleke dublje u materijal.
 • Ako znate da je materijal osjetljiv, a komad sa flekom bitan, dajte profesionalcima da to odrade, ne igrajte se.
 • Čim prospete crveno vino, a niste u mogućnosti da čistite odmah, natapkajte malo bijelog vina.

Skidanje fleka od rđe

Fleke od rđe čiste se sredstvima namjenski napravljenim za to. Rđu, osim toga, može otkloniti i rastvor amonijum hidroksida.

Svježu mrlju treba da nakvasite i po njoj pospete sok limuna ili limuntus. Ostavite neko vrijeme, a potom isperite.

Iako ovakvo sredstvo djeluje, imajte na umu da se stare mrlje teško skidaju.

Bijele materijale perite 5-10% rastvorom sone kiseline, a nakon toga isperite vodom. Sa obojenim materijalima budite pažljiviji.

Fleke od krvi

Pomiješajte so i mlaku vodu, a potom smjesu nanesite na mrlju. So će upiti krv, a vama će preostati samo da čistom krpom pređete preko dijela gdje je bila fleka ili sve isprete. Inače, uvijek koristite hladnu ili mlaku vodu za fleke od krvi.

Ukoliko se radi o tvrdokornim mrljama, nanesite razrijeđenu otopinu hidrogen peroksida i na kraju isperite, a kada mrlja bude uklonjena i saprana, ostavite da se osuši. Prije svega ovoga treba da ispitate kako se na materijalu ponaša navedena otopina, da ne bi nastale još gore posljedice.