Ukrasni kupus – za šareni vrt i tokom zime

Ako želite da se vaše dvorište šareni i tokom hladnijih mjeseci posmatrajte dalje od cvijeća. Postoje ukrasne vrste povrća čiji se listove koriste za pravljanje najljepših buketa.

Spoljašnje lišće ukrasnog kupusa je tamnoljubičaste ili plavozelene boje, prošarano roze, ljubičastiim, žutim ili bež listovima.

Listovi su neobično naborani, nalik na čipku i ne formiraju čvrstu cvjetnu glavicu kao običan kupus. Ukrasni listovi intenzivno jarke boje pojavljuju se tek kada temperatura padne ispod 10 stepeni. Obojeni novi listići (mladice) izbijaju iz sredine biljke.

Takođe, tu je i vrlo sličan ukrasni kelj. Osnovna razlika je u tome što kelj ima čvršće lišće i ivice su mu više naborane.

ukrasni kelj

Ovim vrstama odgovaraju sunčana, vlažna i dobro drenirana zemljišta. Lako podnose niske temperature i snijeg, ali na jakim mrazevima smrzavaju.

Ukrasni kupus je naročito efektan ako se sadi u grupama. Lijep je i kao živa ograda oko cvijetnjaka, ili kao staza u vrtu. Može se gajiti i u saksijama, ili žardinjerama na balkonu i prozoru. Ukrasni kupus sa dugačkom drškom možete držati i u vazi. Dugo traje, ali zbog neprijatnog mirisa voda u vazi se mora mijenjati dva puta dnevno.

Zbog atraktivnosti njihovih listova stalno se stvaraju novi hibridi koji izgledaju jako atraktivno.

ukrasni kupus