Ukrasne zdjele i vaze

Ukrasne zdjele i vaze su lijepi dekorativni elementi s čisto praktičnom funkcijom. Svaki prostor možeš oživjeti s nekom ukrasnom zdjelom ili vazom, bez obzira da li ima nešto u njoj ili je prazna. Ako ispravno odabereš oblik i dizajn, ona će biti ukras sama po sebi.

Kako je materijala i oblika dekorativnih vaza i zdjela jako puno, bilo bi dobro da prije kupovine razmisliš o tome što ti stvarno treba. Postoje tri bitne osobine koje su specifične za svaku vazu ili zdjelu.

Najbitnije je shvatiti koliko velika zdjela ili vaza ti je potrebna. Da li to mala zdjelica, pogodna za samo nekoliko bombona, koja će stajati na stolu? Možda ti treba velika zdjela za voće, koja će postati ponosni ukras trpezarije? Koliko velika treba biti vaza? Možda samo za jednu crvenu ružu ili za cijeli buket ružičastih ljiljana? Možda ti treba mala vazica za cvijeće sa livade, koje često doneseš sa svojih lutanja po prirodi? Sve su to zapravo bitna pitanja na koja moraš odgovoriti prije kupnje vaze ili ukrasne zdjele.

Da bi tvoja nova vaza stvarno bila ukras u dnevnoj sobi i da bi se tvoja nova zdjela uklopila u dizajn tvoje kuhinje, prije kupovine razmisli kakve boje i oblike želiš unijeti u prostor. Jesu li to boje istih tonova kao i one u prostoriji? Možda želiš jak kontrast ili želiš stvoriti dramatičnu stilsku gestu. U svakom slučaju, veliku ulogu u tome će odigrati boja i stil tvoje nove vaze ili zdjele.

Budući da se vaze i zdjele mogu proizvesti iz mnoštva različitih materijala, probaj prije kupovine unaprijed ograničiti odabir. Materijal lako odabereš s obzirom na druge materijale u prostoriji ili ovisno o namjeni vaze ili zdjele. Ako je soba je puno stakla, staklena vaza će lijepo nadopuniti ovaj stil, a glinena zdjela rustikalno okruženje. Dakle, uzmi u obzir prostor koji opremaš i što će se u njega najbolje uklopiti.