Kako organizovati prostor da vam uvijek bude sve uredno?

Jedno od najpraktičnijih pravila, kad je riječ o prostoru koji nije opterećen stvarima, je ono da kad nešto unesemo, istovremeno nešto iznesemo. Na taj način radićemo na balansu.

Organizacija prostora može značajno doprinijeti osjećaju mira i produktivnosti. Evo nekoliko koraka i savjeta kako organizirati prostor tako da uvijek bude uredan.

Čišćenje prostora
Prvo, temeljito očistite svoj prostor. Ovo uključuje brisanje prašine, usisavanje i dezinfekciju površina. Čist prostor je osnova za daljnju organizaciju.

Izbacite viškove
Izbacite sve što ne koristite ili ne trebate. Ako niste koristili neki predmet u posljednjih šest mjeseci, razmislite o tome da ga darujete ili bacite. Manje predmeta znači manje nereda, a i pospremanja.

Kategorizacija stvari
Organizujte stvari po kategorijama. Na primjer, knjige idu na police, dokumenti u ladice ili mape, a odjeća u ormare. Koristite kutije, košare i kontejnere za pohranu manjih predmeta.

Prostor prema potrebama
Prilagodite prostor prema svojim potrebama. Ako puno radite za stolom, osigurajte da imate dovoljno radne površine i dobar sistem za organizaciju papira i uredskog materijala.

Nešto ubacite, nešto izbacite
Svaki put kad donesete novi predmet u svoj prostor, riješite se nekog starog. Ovo pravilo pomaže u sprječavanju nakupljanja viška stvari.

Označavanje za urednost
Koristite etikete kako biste označili kutije, ladice i mape. Na taj način ćete uvijek znati gdje se što nalazi i lakše ćete održavati red.

Viseće police
Iskoristite vertikalni prostor postavljanjem polica ili visećih ormarića. To vam može pomoći u oslobađanju površina i održavanju stvari urednima.

Višenamjenski namještaj
Namještaj koji ima više funkcija, poput kreveta s ladicama ili stolova s ugrađenim policama, može pomoći u maksimiziranju prostora i pohrane.

Rutina je bitna
Stvorite dnevne ili tjedne rutine za održavanje reda. Na primjer, svakodnevno pospremite radni stol na kraju radnog dana ili napravite brzu organizaciju ormara jednom tjedno.

Redovno ažuriranje
Pregledavajte svoje stvari redovno i ažurirajte organizaciju prema potrebama. Na primjer, sezonska zamjena odjeće u ormaru može pomoći u održavanju reda.

Minimalizam je spas
Razmislite o minimalizmu kao životnom stilu. Manje stvari znači manje nereda i jednostavnije održavanje. Ionako živimo u društvu opterećenom stvarima, stoga je dobro osloboditi se iz tih ‘okova’ barem kod kuće.

Organizacija prostora zahtijeva planiranje i disciplinu, ali vrijedno je truda. Uredan prostor može poboljšati produktivnost, smanjiti stres i stvoriti ugodnije okruženje, prenosi 24sata.hr.