Redovno farbajte drvene ograde

Farbanje drvene ograde je posao koji bi trebalo da uradite na svakih nekoliko godina. Novi sloj boje treba nanijeti da bi se drvo zaštitilo od vremenskih uticaja ali i nametnika.

Prije nanošenja farbe ili bezbojnih premaza, ograda mora dobro da se očisti i opere od prljavštine.

Obnavljanje farbe na ogradama oko kuće ili vikendice svakako nije lak i prijatan posao, ali on mora da se obavi da drvo ne bi istrulilo. To bi onda bio još veći trošak jer biste morali da zamijenite dijelove ili cijelu ogradu, u zavisnosti u kakvom je stanju.

Otuda se preporučuje farbanje ili samo lakiranje na svake tri-četiri godine. Čišćenje i bojenje drvene ograde ključ je produžetka njenog vijeka trajanja, jer će novi sloj farbe zaštititi drvo od nametnika i atmosferskog uticaja. Za ovaj posao morate dobro da se pripremite i sve isplanirate ukoliko namjeravate da ga obavite sami. Majstor će to svakako uraditi brže i profesionalnije, ali će uzeti novac. Ako se odlučite da radite sami, biće vam potreban alat i materijal, što nije tako skupo.

Za osvježavanje ograde potrebni su vam: farba za drvo, četka ili valjak, čelična i plastična četka i brusni papir, maska i rukavice, ljepljiva traka i zaštitna folija. Čak i ukoliko vaša drvena ograda trenutno nije ofarbana ili lakirana, moraćete prvo da je dobro očistite, skinete prljavštinu, kako bi nova boja mogla da prijanja. Zato na drvo prvo nanesite skidač boje, a potom čeličnom četkom uklonite slojeve prljavštine, laka ili farbe. Nemojte da čekate da se skidač boje osuši, već površinu četkajte dok je još vlažna. Na ovaj način skinućete površinski, ali i sloj koji je počeo da trune.

Ogradu bi nakon toga trebalo dobro da operete vodom pod pritiskom, to jest baštenskim crijevom. Potom napravite rastvor vode, sapunice i izbjeljivača, pređite sunđerom preko ograde da se dobro nakvasi, a onda dobro istrljajte krutom plastičnom četkom, kako biste uklonili svu preostalu prljavštinu. Ponovo isperite ogradu baštenskim crijevom da uklonite svu sapunicu, a onda je pustite bar jedan dan da se dobro osuši.

Naravno, od pranja vodom drvo će na nekim mjestima ispucati i napuknuti, pa ćete sva ta mjesta, rupe i slične nepravilnosti morati da popravite prije farbanja. Najlakše je da ih obradite brusnim papirom, a onda da ih popunite gitom za drvo. Kada se git osuši, opet ćete finim brusnim papirom da pređete preko „zakrpa“ da bi površina bila što ravnija.

Savjet je i da obavezno nanesete osnovnu podlogu za boju pa tek onda farbate, a isto važi i ukoliko ćete ogradu da lakirate. Prije nego što počnete sa farbanjem ili lakiranjem, stavite zaštitnu foliju na travu da je ne biste upropastili. Možete da farbate četkom ili valjkom. Počnite od horizontalnih, a nastavite sa vertikalnim letvama i to od vrha ka dnu. Kada sve ofarbate, pustite da se dobro osuši i nanesite još jedan sloj jer će ograda biti bolje zaštićena i ljepša.

Štete od sunca

Drvene površine se obavezno farbaju ili štite bezbojnim premazima zato što su veoma osjetljive na vremenske uslove. Drvetu najviše smeta sunce pod čijim zracima stari, površina se patinira i postaje siva. Prljavština lakše prodire, a ograda izgleda ružno.

 

novosti.rs