U Parizu niče još jedna piramida visine 180 metara

Francuska prijestolnica bi do 2020. godine mogla da dobije piramidu u vidu nebodera visokog 180 metara, budući da je gradska skupština Pariza konačno odobrila kontrovezni projekat o izgradnji nebodera „Toranj Trijangl“ (Tour Triangle).

Pariska skupština odbacila je taj projekat 18. novembra prošle godine, a 30. juna 2015. odobrio ga je Savjet grada Pariza poslije izmjena i dorade, ali i zahvaljujući promjeni mišljenja više poslanika desnice i stranaka centra.

Ovaj neboder će postati prva građevina tog tipa u samom jezgru francuske prijestolnice u posljednjih 40 godina. Projekat švajcarskog arhitektonskog studija „Herzog & de Meuron“, Tour Triangle trebalo bi da bude sagrađen na jugu Pariza do 2020. godine i u njemu će biti smještene kancelarije i hotel.

Naime, 1977. godine, poslije izgradnje kule Tour Montparnasse (210 metara), uvedena je zabrana gradnje objekata čija visina prelazi 37 metara. Zvaničnici i stanovnici Pariza su bili zabrinuti da bi grad mogao da izgubi urbani imidž po kojem je postao turstička prijestolnica svijeta.

Grad, kojem nedostaje građevinsko zemljište i čiji žitelji teško dolaze do stana, dozvolio je izgradnju objekata iznad 50 metara, kao i nebodera od 180 metara visine u kvartovima na periferiji, u nekadašnjim industrijskim zonama, prenosi list „Figaro“. Tako je nastao i poslovni kvart Defans, čija najviša kula – Tour First, dostiže 231 metar.

U Parizu je poslije velikih polemika 1989. ispred muzeja Luvr završena izgradnja piramide od stakla i metala koja služi kao glavni ulaz u muzej. Pored velike piramide nalaze se i tri manje.

Izvor – Agencije