Svestranost staklene opeke

Staklena opeka nezasluženo je zapostavljena kao materijal i dekor za uređenje prostora. Svojim specifičnim izgledom i mogućnostima pruža puno više nego što se na prvi tren misli.

Koristi se u formi prozora, fiksnih staklenih stijena, pregradnih zidova, ograda, pregradnih panela, podnih i stropnih površina itd., koji mogu biti u ravnim, kosim ili zaobljenim oblicima. U stambenim prostorima se koristi i za kupatilske pregrade, kuhinjske pultove, dekorativne prozore, stubišne i balkonske ograde. Mogu se postavljati i na vanjske zidove u svojstvu svjetlarnika, a uz odgovarajuće dodatke mogu se preurediti u prave prozore s otvorima.

Od industrijskih do najljepših prostora 

Proizvodnja staklene opeke je započela početkom prošlog vijeka kako bi se njome osigurala prirodna rasvjeta u industrijskim pogonima. Proizvodnja je evoluirala, te se danas na tržištu mogu pronaći dimenzije, boje i uzorci staklene opeke za svačiji ukus, a posebni komadi s aplikacijama od obojenog stakla predstavljaju prava umjetnička djela.

sweet_design_glass_blocks_for_decoration_of_modern_kitchen

Mogućnosti poigravanja staklenom opekom u dizajniranju i projektovanju su neograničene. Različitim načinima njene primjene mogu se stvoriti prostrani i osvijetljeni prostori koji u stvarnosti i nemaju toliko veliku površinu. Transparentnost i dovoljna količina svjetlosti, koju staklena opeka propušta, učiniće svaki prostor vizuelno većim, a samim tim će i boravak u njemu biti ugodniji.

Glass-bricks-bathroom

Osim toga, staklena opeka može prostor učiniti posebnim, i to formiranjem zaobljenih ili valovitih pregradnih zidova, svjetlosnim efektima koji se postižu kombinovanjem različitih boja i oblika, integrisanjem umjetne rasvjete u panele staklene opeke. Tako se, osim dnevnog efekta s prirodnom svjetlošću, stvara posebno atraktivan ambijent noću u obliku svjetlećeg zida. Efektna rješenja podnih površina s upotrebom staklene opeke takođe su neograničenih razmjera i koriste se za enterijersko i eksterijersko uređenje.

Vizuelno i praktično zadovoljstvo 

Transparentnost zidova i površina od staklene opeke zavisi od izabrane boje i teksture, koje je mogu regulisati u širokom rasponu. Čak i kada se koriste matirane opeke ili je cilj upotrebe naglasak određenog elementa u prostoru, rezultat je vizuelna povezanost unutrašnjeg i vanjskog ili spajanje unutrašnjih prostora.

maxresdefault

Staklena opeka zbog specifične pripreme ima veliku čvrstinu uz deklarisanu otpornost na vlagu, a zbog vazdušne ispune idealna je kao toplotni izolator ili izolator od buke.

Na tržištu se može naći kao komadni proizvod, koji se uz pomoć odgovarajućih šablona i armatura uz odgovarajuća veziva (malter, silikon itd.) jednostavno slaže u željenu formu (kao cigle), a formati su razni, od standardnih 19x19x8 cm preko 30x30x8 cm pa sve do specijalnih formata različitih debljina. Danas se na tržištu mogu pronaći i gotovi paneli napravljeni od staklenih cigli u različitim dimenzijama, tako da je primjena još jednostavnija, izaberete odgovarajuću dimenziju panela i samo ga spajate s ostalim panelima ili već postojećim zidom.

original_Carnemark-glass-block-and-Roman-stone-kitchen-backsplash_s4x3.jpg.rend.hgtvcom.1280.960

Kvalitetna ugradnja

Za ugradnju elemenata od staklene opeke angažujte profesionalce koji će garantovati kvalitet izvedenih radova. Pravilna i kvalitetna ugradnja osiguraće ispoljavanje svih prednosti staklene opeke, a one su:

– neograničenost u dizajnerskim rješenjima enterijera i eksterijera,

– dobra izolacijska svojstva,

– svjetlosnim efektima stvara ugodan ambijent za boravak,

– pregrade su čvrste, stabilne i dugotrajne,

– jednostavna za održavanje.