U Mumbaju najveća privatna kuća na svijetu, vrijedi milijardu dolara

Najveća privatna kuća na svijetu izgrađena je 2010. godine i nalazi se u Mumbaju u Indiji.

Kuća nazvana Antilija izgrađena je 2010. godine i nosi titulu najveće na svijetu. To je u suštini soliter s 27 spratova, čija površina iznosi 37.161 kvadratnih metara, prensi B92.

Kuću koristi četvoročlana porodica, a za svakodnevno održavanje je potrebno osoblje od 600 ljudi.

Antilija nije samo najveći dom na svijetu, nego je i najskuplje imanje na svijetu. Njena vrijednost se procjenjuje na više od milijardu dolara.

Dizajnirala ju je kompanija “Perkins end Vil” iz Čikaga, a građevinske radove je obavila australijska firma “Lejton end Vil”.

Soliter je visok nešto manje oko 167 metara pa ima 27 spratova s veoma visokim plafonima. Kad se uzme u obzir visina prosječnog plafona, ova zgrada je mogla da ima do 60 spratova.

Na krovu ima dovoljno prostora za slijetanje tri helikoptera, a ispod je sprat za kontrolu leta. Potom slijedi stambeni dio, a onda spratovi namijenjeni osobama koje rade na održavanju, spratovi s apartmanima za goste, bazen, spa, otvoreni vrtovi, bioskop sa 50 sjedišta, a na dnu su spratovi koji se koriste kao garaža u koju može stati više od 200 automobila.

Antila može da izdrži zemljotres do osam stepeni po Rihteru, a dizajnirana je da sačuva što više energije korištenjem pasivne ventilacije i vrta za hlađenje. Kad pasivna energija nije dovoljna, tu je i velika “ledena soba” koja održava zgradu hladnijom od bilo kog objekta u gradu.

Vrijednost zgrade se procjenjuje na više od milijardu dolara, a indijski mediji pišu da je izgradnja koštala dvostruko više.

(Agencije)