Trikovi pomoću kojih ćete lakše spavati tokom vrelih noći

Visoke temperature tokom dana i nekako podnosimo, ali vrele noći su nam prava noćna mora. Vrijeme odmora pretvara se u vrijeme još većeg umora i frustracije, a kako ne možemo klimu držati upaljenom tokom spavanja evo par savjeta kako da se naspavate tokom sparnih noći.

Ventilator

Definitivno ne bi trebali da ostavljate ventilator kada krenete na spavanja, o čemu više pročitajte OVDJE. Ali ako prije spavanja rashlađujete sobu, stavite ventilator tako da je vaš krevet između njega i prozora.

Posteljina

Investirajte u jedan set tankih, kvalitetnih lanenih plahti koje ćete koristiti tokom vrućina.

Dodatak ishrani melatonin

Melatonin je hormon koji proizvodi epifiza. Kad je mrak, tijelo proizvodi više melatonina, a kad je svjetlo, proizvodi ga manje. Melatonih kao dodatak ishrani u vidu tableta koristi se kod nesanice i drugih poremećaja spavanja, pa tako ga možete razmotriti i kod lošeg spavanja tokom vrućina. Koristite ga ograničeno i s oprezom jer dugoročno korištenje može dovesti do neželjenih posljedica.

Ako tražite melatonin u hrani, uobičajene namirnice kao što su maslinovo ulje, paradajz, grožđe, višnje i orasi su bogati izvori. Ima ga i u vino i pivo ali alkohol nije preporučljivo piti po velikim vrućinama, posebno ne pred spavanje.

Jastuk

Ako spavate na velikom mekanom jastuku zamijenite ga manjim i čvršćim. Takođe, par kapi ulja lavande na jastuku moglo bi djelovati smirujuće i opuštajuće.

Što niže to hladnije

Spavajte na najnižem krevetu ili na podu. Visoke temperature tokom noći obično ne traju dugo tako da ćete se vjerovatno kroz par dana vratiti na svoj krevet.

Voda u flaši

Napunite običnu plastičnu bocu hladnom vodom (ili je zamrznite) i stavite u krevet. Obrnuto, sa toplom vodom, to isto možete raditi zimi.

“Uradi sam” klima

Ispred otvorenog prozora stavite nakvašenu plahtu. Promaja će učiniti ostalo.

Takođe…

Jedite manje obroke, kako bi metabolizam bio brži i manje vas grijao. Ne tuširajte se prije spavanja hladnom vodom koliko god to bilo ugodno. Tijelo će se početi zagrijavati kako bi nadoknadilo toplinu pa će vam biti još više vruće.  Radije se osvježite mlakim tušem.

Takođe, ljudi kojima nije problem zaspati s mokrom kosom radiće to tokom ovakvih noći.